2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Miért akarják összepiszkítani a Szajnát a franciák az olimpia előtt?

Hirdetés

Miért akarják összepiszkítani a Szajnát a franciák az olimpia előtt?

Párizsban már régóta két dolog számít biztosnak: a franciák nagyon kreatívak, ha tüntetésről van szó, illetve hogy a városon áthaladó folyó, a Szajna régóta szennyezett.

Ugyanis az a folyókra jellemző hordalékot, illetve szeméten kívül ipari hulladékot, valamint nyers szennyvizet is szállít. Ezek miatt Emmanuel Macron francia elnök és a főváros szocialista főpolgármestere, Anne Hidalgo ígéretet tett, hogy a július 26-án kezdődő és augusztus 11-kor végződő nyári olimpiáig megtisztítják az egykoron szebb napokat látott folyót.

Azonban a párizsiaknak több okból sem tetszik az Olimpia lebonyolítása.

Hirdetés

Egyrészt az előzetes tervekhez képest jóval magasabb a költsége, miközben Macron azt ígérte, hogy a turizmus miatt megtérülő befektetés lesz – jelenleg könnyen lehet, hogy átlépi a 10 milliárd eurót az összköltség. Ami, mondjuk, még így is olcsóbb lesz például a 2012-es londoni vagy a 2016-os riói olimpiához képest, viszont ezt például költhették volna más, égetőbb problémákra, például a Párizshoz tartozó külterületek fejlesztésére.

Ezenkívül sokakat zavart, hogy mivel a Szajnán rendeznek versenyeket, sőt magát az olimpiai megnyitót is ott tartják, ezért a folyópart melletti, a város látképére jellemző kis újságárusbódékat eltávolítják, miközben Párizs környéki migránstáborokat egyszerűen erőszakkal felszámoltak, ahogy a hajléktalanokat és a szexmunkásokat is kiutasították a városból.

Ráadásul a Szajnán tartott versenyek következtében a párizsiak legalább harmadát közvetlenül is érintik az ezek kapcsán bevezetésre kerülő útlezárások, ezért sokan egyszerűen elhagyják a fővárost a versenyek idejére.

Mások pedig azért kritizálták az olimpiát, mert az építkezések egy részén illegális bevándorlókat dolgoztatnak – ráadásul már évek óta.

Emiatt az ötkarikás játékokkal és leginkább a kormánnyal elégedetlenek minden alkalmat felhasználnak, ha tüntetni lehet – már rendeztek olyan tüntetést is, ahol például az olimpia szimbólumát égették el, míg a megemelkedett munkaterhek miatt a szemetesek azzal fenyegetőztek, hogy július 26 és augusztus 11-e között sztrájkolni fognak.

Ugyanakkor ennél is nagyobb tervet eszeltek ki későbbre,

mégpedig az, hogy telerottyantják az épp megtisztuló Szajnát.

Egy rosszul elsült szimbolikus tett

Mint írtuk, a folyó vízminősége a múltban bőven elmaradt az elvárhatótól, pláne, ha sportról van szó. Tavaly augusztusban például a triatlon úszó szakaszát kivették, amire többen is

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/19/franciaorszag-emmanuel-macron-anne-hidalgo-parizs-olimpia-tuntetes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A helyszínrajz alapján hatalmasat hibázott Donald Trump biztonsági szolgálata

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus …