2021. március 2., keddMa Lujza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.03.02. Lujza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mianmar – Az ellenállás totális megsemmisítésére készülnek?

Hirdetés

Mianmar – Az ellenállás totális megsemmisítésére készülnek?

Katonákkal zsúfolt teherautók, köztük páncélosok jelentek meg a kora esti órákban Mianmar legnépesebb, az ország gazdasági központjának számító Rangun utcáin.  A február elsején történt katonai hatalomátvétel óta ez az első alkalom, hogy a katonaság ellepte Rangun utcáit, ami arra utal, hogy a hadsereg az éjszaka folyamán nagyszabású akcióra készül, vagy legalábbis megkezdte annak előkészítését.

A puccs ellen ugyanis polgári engedetlenséget hirdettek, vasárnap kilencedik már napja vonultak ki országszerte tízezrek tüntetni a junta ellen, követelve a hatalomátvétel visszafordítását. Rangun, mint korábbi főváros pedig a tiltakozások egyik központi helyszíne.

Tatmadaw vehicles on the streets of Yangon this evening. In a joint statement, 15 foreign embassies in Myanmar have called on security forces to “refrain from violence” against those “protesting the overthrow of their legitimate government”. #WhatsHappeningInMyanmar pic.twitter.com/15dshXQi5F

— Frontier Myanmar (@FrontierMM) February 14, 2021

Hirdetés

Az amerikai nagykövetség katonai mozgásra figyelmeztetett, és felhívást intézett az amerikai állampolgároknak, hogy maradjanak otthonaikban, húzódjanak biztonságba. Emellett jelezte, hogy az éjszaka során várhatóan akadozások fognak jelentkezni az internetszolgáltatásban a délkelet-ázsiai országban. A főként fiatalokból álló tiltakozók az interneten szervezik akcióikat, és a kibertérben osztják meg a hatósági túlkapásokat, mint a gumilövedékek és egyes esetekben az éles lőszer alkalmazását a tüntetőkkel szemben. 

Az éjszakai internetkorlátozás célja egyelőre nem világos. A NetBlocks megfigyelőszervezet szerint helyi idő szerint hajnali egytől szinte teljesen blokkolták a világhálót Mianmarban, az adatforgalom 14 százalékára csökkent a megszokottnak. 

⚠️ Confirmed: A near-total internet shutdown is in effect in #Myanmar as of 1 a.m. local time; real-time network data show national connectivity at just 14% of ordinary levels following state-ordered information blackout; incident ongoing ????

????Background: https://t.co/Jgc20OBk27 pic.twitter.com/wWWVzb0c0G

— NetBlocks (@netblocks) February 14, 2021

Elfogyott a junta türelme?

Meg nem erősített jelentések szerint az északi Mjitkjina városban a katonaság lövéseket adott le, hogy feloszlassa a tiltakozó tömeget. Nem világos, hogy a éles lőszert használtak-e. A 74 Media nevű helyi hírportál tudomása szerint a tiltakozásról tudósító több újságírót őrizetbe vették a biztonsági erők. Ennek hatására 16 nyugati ország nagykövetsége közös […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/02/14/katonai-jurmuvek-gurultak-ki-mianmar-legnagyobb-varosanak-utcaira/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Videó: élesben tesztelte a KIA-s a sebességelnyelőt

Videó: élesben tesztelte a KIA-s a sebességelnyelőt

Büszke lehet az energiaelnyelő tervezője, hiszen alkotása életet mentett Lengyelországban, amikor egy a KIA sofőrje …