2023. március 26., vasárnapMa Emánuel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.03.26. Emánuel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mi történt az orosz kőolaj exportjával a nyugati szankciók bevezetése óta?

Hirdetés

Mi történt az orosz kőolaj exportjával a nyugati szankciók bevezetése óta?

Az orosz–ukrán konfliktus felgyorsította az Európai Unió energiaforrások diverzifikációjára irányuló törekvéseit. Elkerülhetetlenné vált a korábbi kőolaj- és földgázimport pótlása az Oroszországon kívüli országokból. Az Oroszországból származó kőolajra kivetett tilalom 2022. december 5-étől kezdődött, a finomított kőolajtermékek esetében pedig 2023. február 5-étől alkalmazandó.

A 2022 végével életbe lépő szankciók a tengeri úton érkező nyersolajra vonatkoznak, a csővezetéken érkező nyersanyag ezalól kivételt képez. Utóbbi az Európai Unió importjának mindössze 4-8 százalékát jelenti, és e kivétel elsősorban Csehországot, Magyarországot és Szlovákiát érinti. Emellett a nyugati országok – így az Európai Unión kívül a G7-országok: az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Japán, Németország, Olaszország, Franciaország, Nagy-Britannia és Ausztrália – az oroszországi, úgynevezett uráli kőolajra is ársapkát vezettek be. Az első időszakban hordónkénti 60 dollárban határozva meg annak maximális értékét.

Az árplafon alatt maradt-e az uráli típusú kőolaj ára?

Az intézkedések hatására az uráli kőolaj ára – 2022 tavaszához hasonlóan – elvált más kőolajtípusokétól, így például az északi-tengeri Brent és az Egyesült Államokból származó WTI olaj árától.

Hirdetés

 A Brent, az uráli és az amerikai WTI kőolajtípusok árának alakulása 2022 eleje óta

Európai szempontból azonban az uráli kőolaj ára már kevésbé lényeges, a szankciók hatására egyre nagyobb súllyal az urálitól eltérő, drágább kőolajtípusok árazása érvényesül.

 Nagyot változott az egyes partnerországok részesedése az európai kőolajimportban 2021 és 2022 második fele között

A kőolajkérdés igen kényes Európa számára, mivel 2020-ban 97 százalékban importból fedezte szükségleteit. A földgázzal szemben ez esetben lényegesen változatosabbak a források. Mindazonáltal 2021-ben még Oroszország volt Európa legnagyobb kőolaj-beszállítója, az Európai Unióba érkező kőolaj közel negyedét biztosította. A legutolsó, 2022 harmadik negyedévére vonatkozó statisztikák alapján részesedése 14,4 százalékra csökkent. Ez a zsugorodás tovább gyorsult 2022 végén. Az Európai Bizottság becslése alapján a korlátozó intézkedések szempontjából kivételt jelentő vezetékes kőolaj aránya 4-8 százalékot képvisel. Így egy év leforgása alatt akár 15-20 százalékponttal is csökkenhetett az Oroszországból származó behozatal.

Ennek az árakra is jelentős hatása van, mivel a nyugati típusú Brent és WTI kőolajtípusok világpiaci ára rendre 20-30 dollárral is meghaladhatja az uráliét. Az EIA (az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége) által közölt, 2023-ra vonatkozó előrejelzés alapján az északi-tengeri Brent olaj ára éves átlagban 83 dollár körül alakulhat, ami 18 százalékos mérséklődést jelent 2022-höz képest. 

Az előrejelzések bizonytalanságát növeli, hogy az Oroszországból származó kőolajra bevezetett szankciók a vártnál nagyobb zavart okozhatnak a globális kőolajpiacokon. További kockázatot jelent, hogy a termelő államok (OPEC) korábbi elképzelésüknek megfelelően visszafogják a termelést. A világgazdaság lassulása 2023-ban már inkább a kőolaj iránti kereslet csökkenése irányába hat, ami az árak emelkedését gátolhatja.

Kinek kedvez az uráli kőolaj nyomott ára?

Az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/02/02/mi-tortent-az-orosz-koolaj-exportjaval-a-nyugati-szankciok-bevezetese-ota-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kézigránáttal támadt három emberre egy férfi Berlinben

Kézigránáttal támadt három emberre egy férfi Berlinben

Az MTI szerint a támadó péntek este a német főváros Reinickendorf negyedében egy lakóház bejáratánál …