2023. április 2., vasárnapMa Áron napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.02. Áron Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mi lesz a gyermekzsenikből, ha felnőnek?

Hirdetés

Mi lesz a gyermekzsenikből, ha felnőnek?

A négyéves Teddy Hobbs értelmi szintje – aki hat nyelven, köztük mandarinul is elszámol százig – már most sokkal magasabb, mint társaié.

Mi történik a hozzá hasonló gyerekekkel, ha felnőnek? – ennek járt utána a BBC.

Két évtizede Christopher Guerin ugyanabban a cipőben járt, mint Teddy. Guerint 2002-ben, 12 évesen nevezték ki Nagy-Britannia legokosabb gyerekének azok után, hogy több ezer más kortársát előzte meg egy tévéműsorban.

Hirdetés

„A fényképem szerepelt az összes újságban” – emlékszik vissza a most 32 éves birminghami férfi. Intelligenciahányadosa 162 volt, amikor felvették a Mensába, ahová felügyelt intelligenciateszt alapján legfeljebb a lakosság felső két százaléka kerülhet be.

Elvárás volt vele szemben, hogy kitűnjön. Ezt nem tartotta hátrányosnak, sőt egyenesen ösztönözte. Állami gimnáziumba járt, ahol a tudományos versenyszellem amúgy is része volt az iskolai hangulatnak.

Nagy-Britannia egykor legokosabb gyereke három matematikai diplomát szerzett, köztük egyet Cambridge-ben, és most a disszertációját készíti elő.

Jelenleg egy középiskola igazgatóhelyettese, ahol tapasztalatait arra használja, hogy bátorítsa és ösztönözze a diákjait.

Zseni, mégsem alkalmazták

A ma 27 éves Arran Fernandez sem panaszkodik arra, hogy gyermekként nyomás alatt élt. Mindössze 15 éves volt, amikor felvették a Cambridge-i Egyetem matematika szakára. Ezzel 1773 óta ő lett a legfiatalabb cambridge-i diák.

„Sosem éreztem, hogy a korom miatt más lennék, mint a társaim” – mondta.

Fernandez most az észak-ciprusi Kelet-mediterrán Egyetem matematikadocense. Azt mondja: mindig igyekezett a lehető legjobb teljesítményt nyújtani a munkájában, de „inkább a saját megelégedésemre, mint külső nyomásra”.

A gyerekzseni kifejezést nem kedveli.

Nem voltam és nem is vagyok lángész, csak valaki, aki kivételes oktatási lehetőségekben részesült, amiből a legjobbat volt képes kihozni.

A lehetőségek és a támogatás, amelyben részesült, nem tették őt „jobbá” bárki másnál. Inkább arra ösztönözték, hogy tudását „továbbadja”, és megpróbáljon másokat is támogatni hasonló sikerek elérésében.

A zeneileg tehetséges Jocelyn Lavint a tekintélyes manchesteri Chetham’s School of Musicba vették fel. Őt is gyerekzseninek tartották, de ez nem befolyásolta hátrányosan a felcseperedését.

Tanárként és titkárnőként egyaránt dolgozott a múltban, néhány hete pedig jelentkezett „álmai állására”.

A kérdőív kitöltése során hangsúlyozta: úgy érzi, jól tudná végezni a munkát kutatói képességeivel.

Elutasították azzal az indokkal, hogy a kérdésekre adott válaszai pont az ellenkezőjét mutatták annak, amit a munkakörben keresnek. „Emiatt úgy éreztem, hogy a képességeim hátráltatnak az álláskeresésben” – panaszolta Lavin.

Egy Mensa-gyermek nevelése „kimerítő” lehet

A Mensa-gyermekek céltudatosak, és egyenesen […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/02/05/egyesult-kiralysag-gyermek-zseni-langesz-felnott-intelligencia-mensa-mensa-hungariqa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Parlamenti választások kezdődtek Finnországban

Előrejelzések szerint szoros küzdelem várható a három legnagyobb párt, a jelenlegi miniszterelnök, Sanna Marin pártja, …