2022. augusztus 11., csütörtökMa Zsuzsanna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2022.08.11. Zsuzsanna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Messze van még a Putyin által vizionált új világrend

Hirdetés

Messze van még a Putyin által vizionált új világrend

A globális aranymilliárd

Az úgynevezett aranymilliárd teljes uralmának modellje igazságtalan. Nos, miért kellene ennek az aranymilliárdnak leuralni a bolygó teljes lakosságát, és a kizárólagosság illúzióján alapuló saját magatartási szabályokat rákényszeríteni mindenkire? Első és második osztályra osztják a népeket, ezért ez az uralom eredendően rasszista és neokoloniális” – mondta Vlagyimir Putyin a Stratégiai Kezdeményezések Ügynöksége által szervezett fórumon július végén.

Ahhoz, hogy megértsük, hogy pontosan mi is ez a globális aranymilliárd, amelyre Vlagyimir Putyin hivatkozik, vissza kell mennünk néhány évtizedet az időben. 

Az 1970-es években vagyunk, a hidegháborús korszak közepette. A szocialista világforradalom még mindig nem valósult meg, sőt egyre inkább tűnik úgy még a Szovjetunióból nézve is, hogy nem is fog megvalósulni. A szocializmus nem győzte le a kapitalizmust, a várva várt gazdasági fellendülés sem következett be, a szocialista blokk jobb esetben is inkább stagnál. De hát ez nem történhet meg a szovjet rendszer hibájából, az ideológia megálmodója, Vlagyimir Iljics Lenin nem tévedhetett! Egyre inkább terjedni kezd az a nézet, miszerint a Szovjetunió gazdasági problémáiért kizárólag a nagy hidegháborús ellenfél, az Egyesült Államok és „csatlósai”, a globális Nyugat tehető felelőssé. Ők nem hagyják, hogy a szocialista tábor fejlődjön és prosperáljon.

Leonyid Iljics Brezsnyev szovjet pártfőtitkár a Pepsi Cola gyár megnyitóján Novorosszijszkban, 1974-ben

Hirdetés

Leonyid Iljics Brezsnyev szovjet pártfőtitkár a Pepsi Cola gyár megnyitóján Novorosszijszkban, 1974-ben

Fotó: ngnovoros.ru

Közben a Nyugaton más jellegű aggodalmak terjedtek: megjelent a félelem a túlnépesedéstől és a Föld erőforrásainak az elapadásától. A gazdasági jellegű magyarázat még Thomas Maltus 19. századi tanaihoz vezet vissza, aki megjósolta, hogy a gazdasági növekedés előbb-utóbb nem lesz képes lépést tartani a népességnövekedéssel, és ennek következtében nyersanyagdeficit, nyomor és éhínség vár ránk. Erre nagyban ráerősített egy 1972-ben kiadott és szakmai körökben terjedő jelentés, amely szerint a Föld erőforrásai hamarosan elfogynak. Nincs más megoldás a probléma kezelésére, mint a fogyasztás és a túlnépesedés drasztikus korlátozása. Ez azonban nem sikerült túl jól:

Ekkor még 4 milliárd ember élt a Földön, ma már majdnem a duplája, közel 8 milliárd fő.

És hogy mindehhez hogy jön a Vlagyimir Putyin által is emlegetett „globális aranymilliárd”? Ezen a ponton – valahol a hetvenes években – a nyugati gondolkodók által megfogalmazott problémák és a Szovjetunió belső gondjai bizonyos emberek fejében összeértek, és egy új összeesküvés-elmélet született.

E szerint a nyugati fejlett világ – természetesen az Egyesült Államokkal az élen – elérve a fejlettség eddig ismert legmagasabb fokát, összefogtak a világ többi része – a fejlődő országokkal szemben.

A szovjet koncepció szerint így akarták megőrizni a hatalmukat, és pusztán kiszolgáló sorban tartani a fejlődő államokat. Ha most összeadjuk a globális Nyugathoz sorolható országokat – a G7-es államokat, az Európai Uniót és EFTA térségét, Ausztráliát és Japánt, akkor (jelenleg) durván 1,2 milliárd fős lakosságot kapunk.

A „globális aranymilliárd” az orosz Meduza lap szerint valószínűleg Anatolij Cikanov orosz publicista nevéhez köthető, aki A. Kuzmics álnéven publikált. Gazdag külső hivatkozásokkal ellátott írásaiban az ENSZ, az IMF, vagy a UNESCO döntéseire és jelentéseire hivatkozott, és ezek alapján egy titokzatos tervet mutatott be az olvasóinak a Szovjetunió gazdasági tönkretételéről. 

A problémák ott kezdődtek, hogy az általa emlegetett iratok valójában vagy soha sem léteztek, és inkább az írói fantázia szüleményei voltak, vagy erős csúsztatásokat tartalmaztak. Az 1952-ben született Vlagyimir Putyin és a hozzá hasonló korban járó orosz politikai elitek nagy része azonban pontosan ismerhették a hetvenes–nyolcvanas években terjedő elméleteket, és a jelek szerint be is építették ezeket a világlátásukba. A Szovjetunió 1991-es összeomlásával az összeesküvés-elméletek új lendületre kaptak, hiszen rajtuk keresztül sokkal egyszerűbb volt megmagyarázni a szocialista tábor vereségét és az egyik világhatalom szétesését.

<img id="kep_szerkfoto_image_44546838" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/08/01/putyin-uj-vilagrend-orosz-ukran-haboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Spórolnak a rezsin, csak éjszaka lesz kivilágítva a karácsonyi vásár

Spórolnak a rezsin, csak éjszaka lesz kivilágítva a karácsonyi vásár

A korábbi évektől eltérően a bécsi Rathausplatzon a karácsonyi vásár fényeit csak éjszakára kapcsolnák fel, …