2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mentességet adna a Biden-kormány az újságíró megölését elrendelő szaúdi koronahercegnek

Hirdetés

Mentességet adna a Biden-kormány az újságíró megölését elrendelő szaúdi koronahercegnek

A kormányzat szerint a nemrégiben miniszterelnökké is kinevezett koronahercegnek, Szaúd-Arábia tényleges uralkodójának magas pozíciója védelmet nyújt a Washington Post megölt kolumnistája, Dzsamál Hasogdzsi menyasszonya és a Hasogdzsi által alapított Democracy for the Arab World Now (DAWN) nevű jogvédő csoport által indított perrel szemben − írta meg az Associated Press.  

Az ajánlás nem kötelező érvényű, és végül egy bíró fog dönteni a mentelmi jog megadásáról. A döntés azonban minden bizonnyal feldühíti az emberi jogi aktivistákat és számos amerikai törvényhozót, mivel Szaúd-Arábia egyre több börtönbüntetést és más megtorló intézkedéseket szab ki békés kritikusai ellen belföldön és külföldön, valamint csökkentette az olajkitermelést, ami aláássa az Egyesült Államok és szövetségesei azon erőfeszítéseit, hogy sikerüljön megbüntetniük Oroszországot Ukrajna elleni háborúja miatt.

A külügyminisztérium csütörtökön „pusztán jogi döntésnek” nevezte a kormányzat felhívását, hogy a szaúdi koronaherceget megvédjék az amerikai bíróságoktól Hasogdzsi meggyilkolása ügyében.

A külügyminisztérium egy régóta fennálló precedensre hivatkozott. A bíróságnak tett ajánlása ellenére a minisztérium csütörtökön késő este benyújtott beadványában azt írta, hogy

Hirdetés

nem foglal állást a jelen kereset érdemi tartalmában, és megismétli, hogy egyértelműen elítéli Jamal Hasogdzsi szörnyű meggyilkolását.

Mohammed herceg rendelhette el a gyilkosságot

A szaúdi elkövetők az isztambuli szaúdi konzulátuson ölték meg Hasogdzsit. A feltételezések szerint feldarabolták, bár maradványait soha nem találták meg. Az amerikai hírszerzés arra a következtetésre jutott, hogy Szaúd-Arábia trónörököse hagyta jóvá a széles körben ismert és elismert újságíró megölését, aki kritikusan írt kemény módszereiről, amellyel elhallgattatta azokat, akiket riválisoknak vagy kritikusoknak tartott.

A Biden-kormányzat csütörtöki közleménye megemlítette a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/11/18/joe-biden-dzsamal-hasogdzsi-mohammed-bin-szalman-szaud-arabia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több mint kétszázezer új fertőzöttet azonosítottak egy nap alatt a világon

Több mint kétszázezer új fertőzöttet azonosítottak egy nap alatt a világon

Világszerte 641 562 177 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 6 …