2021. október 21., csütörtökMa Orsolya napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2021.10.21. Orsolya Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mennyit keresnek az új német képviselők?

Hirdetés

Mennyit keresnek az új német képviselők?

Az immár 740 tagúra bővült német képviselőház, a Bundestag a kínai után a második legnépesebb parlament a világon. A képviselők a német államtól kapják a fizetésüket, amely elegendő arra, hogy ne vállaljanak másodállást. Azonban az ember gyarló, és bizony a németeknél is lehajolnak az apróért; ezeket a lehetőségeket mostantól azonban szigorúan korlátozzák.

A német törvények egyértelműen kimondják, hogy a képviselők elsődleges munkahelye a parlament,

Hirdetés

bár az alkotmánybíróság egyik határozata nem zárja ki, hogy mellékállásuk legyen. Ez azok esetében egyszerűbb, akiknek saját vállalkozásuk van, például ügyvédek, üzleti tanácsadók vagy adószakértők. De aki megválasztása előtt állami alkalmazott vagy tanár, esetleg rendőr volt, annak gyakorlatilag lehetetlen az előző munkahelyén mellékest keresni. Ugyanakkor az idejük sem nagyon engedi ezt.

A vonatkozó törvény egyértelműen kimondja, hogy olyan fizetést kell biztosítani a képviselőknek, amely garantálja a függetlenségüket, hogy ne kelljen másik állást vállalniuk. Ezért a mindenkori képviselői fizetés a legfelsőbb bíróság bíróinak átlagfizetéséhez van igazítva, és minden év július 1-jén korrigálják az éves inflációval. Jelenleg ez havi bruttó 10 012 euró, vagyis ebből még adózniuk kell. 

Költségátalányt is kapnak, amelyből biztosítaniuk kell a munka korrekt elvégzését, vagyis ebből tartják fenn az irodájukat és fizetik a munkatársaikat. A képviselőknek általában két helyen kell működniük, egyfelől Berlinben, a Bundestagban, és a választókerületükben is fenn kell tartaniuk egy irodát munkatársakkal. Ezek fedezetére jelenleg havi 4560 eurót kapnak, és ezt is felülvizsgálják évente.

Általában évente húsz héten át ülésezik a berlini parlament, ahol nagyon ajánlott jelen lenni. A képviselőknek jár egy 54 négyzetméteres, a szükséges infrastruktúrával felszerelt iroda, éves ingyenes vasúti bérlet, és térítik a belföldi repülőutak árát is. Emellett fejenként évente 12 ezer eurót költhetnek irodafelszerelésre, ami magában foglalja a céges laptop vagy mobil vásárlását. Azonban ezt is rendezni kellett a 2009-es Mountblanc-botrány nyomán. Abban az évben mintegy száz képviselő rendelt az irodaszerkeretből nagyon drága tollakat 68 ezer euró értékben, amitől padlót fogott a házelnök, és 2010-ben már tételesen engedélyezte a beszerzéseket. Azóta eltűntek az ilyen költségre beszerezhető luxuscikkvásárlások.

Az extra, külön bevételeket már jelenteni kell

Már kötelező bejelenteni a Bundestag hivatalának vagy titkárságának, ha valaki nagyobb pluszbevételre tesz szert. A most véget ért ciklusban a képviselők harmada jelentett extra, a fizetésén felüli bevételről. Az IG Metall szakszervezeti tömörülés egyik alapítványa nemrégiben készített egy felmérését, amelyből az derült ki, hogy az elmúlt ciklusban a szabaddemokrata képviselők, az FDP 62 százalékának és a CDU/CSU képviselők 43 százalékának volt mellékes bevétele. Angela Merkel pártjának tagjai közül négy, míg az FDP egyik képviselője jelentett évi egymillió euró fölötti extra jövedelmet.

A képviselői juttatásokkal ügyeskedők miatti botrányok nyomán 2021-től szigorítottak a támogatásokon és a mellékes […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/28/nemetorszag-bundestag-kepviselo-fizetes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Öngyilkos merénylők előtt tisztelgett a tálibok belügyminisztere

Öngyilkos merénylők előtt tisztelgett a tálibok belügyminisztere

Öngyilkos merénylők hozzátartozóit fogadta, pénzt adott, illetve földet ígért nekik a Szirádzsuddín Hakkáni, az afganisztáni …