2022. december 9., péntekMa Natália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.12.09. Natália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mennyibe került eddig az ukrajnai háború?

Hirdetés

Mennyibe került eddig az ukrajnai háború?

A háború költségeinek számításakor két szempontot is figyelembe kell vennünk. Az egyik az, hogy az ukránok szerint a háború – hosszabb megszakításokkal -, de már 2014 óta tart. Az volt az az év, amikor Oroszország egy vitatott módon megrendezett és így vitatott végeredményt hozó népszavazást felhasználva megszerezte az addig Ukrajnához tartozott Krím félszigetet, amely évszázadokon át Oroszországhoz tartozott, míg 1954-ben az akkori szovjet pártfőtitkár, Nyikita Hruscsov úgy nem döntött, hogy Ukrajnához rendeli.

A háborús költségek 2014-ig történő visszavezetése eléggé nehézkes és aprólékos. Ha viszont csak a 2022-es évre koncentrálunk, amikoris február 24-én az orosz csapatok átlépték Ukrajna határát és elkezdődtek a harcok, akkor már jóval könnyebb dolgunk van. Bendarzsevszkij Anton emlékeztet arra, hogy a háború kitörése után az Egyesült Államok kezdeményezésére létrejött az ukrán kontakt csoport, amelynek ma már mintegy ötven állam a tagja. Nem csak az Európai Unió tagállamai tartoznak ide, hanem például Kanada, az Egyesült Királyság, vagy éppen Dél-Korea. Emellett pedig ott vannak soraiban olyan nemzetközi pénzügyi szervezetek is, mint a Világbank, vagy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). 

Ennek a támogatói csoportnak a legerősebb és legaktívabb tagja

Hirdetés

az USA, amely a háború eddig eltelt kilenc hónapja alatt mintegy 68 milliárd dollárnyi segítséget nyújtott Ukrajnának.

A dolognak ezzel nincs vége, mert Joe Biden elnök már kezdeményezte, hogy 2023-ban egy 37 milliárdos csomagot is szavazzon meg az amerikai törvényhozás. Lévén azonban a félidős választások nyomán januártól republikánus többségű a Kongresszus, így a dolog nem tűnik ugyanolyan egyszerűnek, míg meg volt a demokrata túlsúly az alsóházban.

A szakértő szerint ha szétszálazzuk a 68 milliárdos amerikai segítséget, akkor ebből 37 milliárd dollárnyi tekinthető kifejezetten katonai jellegű támpogatásnak. Azonban ezt az összeget nem Ukrajna kapta teljes egészsében, hiszen pénzbe került az is, hogy az USA növelte katonai jelenlétét az Ukrajnával szomszédos államokban, növelte katonái számát a térségben, és újabb, modernebb fegyverzetet telepített. 

A katonai célú támogatásokból mintegy 17-20 milliárd dollárnyi volt az, amelyet Ukrajna azonnal megkapott lőszerek, nehézfegyverek, rakétaelhárító rendszerek formájában. Ennek a 37 milliárdnak egy tízmilliárdot kitevő részét pedig hosszútávú segítségre fordítják majd. Ez egy olyan hitel, amelyből Ukrajna a jövőben csak Amerikától rendelhet majd fegyvereket, amelyeket még nem gyártottak le, de ez így egy tízmilliárdos fix megrendelés állományt biztosít az amerikai hadiiparnak.

Ukrán katona egy rakéta kilövő harckocsin Donbászban Ukrajna frontvonalánál 2022. november 20-án

Ukrán katona egy rakéta kilövő harckocsin Donbászban Ukrajna frontvonalánál 2022. november 20-án

Fotó: Laurel Chor/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A 37 milliárdon felüli amerikai támogatásban volt még egy 12-13 milliárdos humanitárius segítség, 14-15 milliárdot adtak egyáltalán az ukrán állam, az adminisztráció működtetésére és néhány milliárdot pedig az amerikai kormányzaton belüli költségekre szignáltak ki, vagyis, a logisztikai költségekre, hogy például repülőgépekkel szállították át az eszközek Európába, ez is pénzbe került. 

Mennyi támogatás jött az amerikai pénzeken túl?

Bendarzsevszkij Anton felhívta a figyelmet, hogy a német Kiel Intézetének összesítése szerint az USA-n kívüli, Ukrajnának szánt idei támogatások elérték a 41 milliárd dollárt. Viszont az Ukrajnának nyújtott globális katonai támogatásoknak több mint 70 százalékáért az Egyesült Államok felel. Ugyanakkor, ha a pénzügyi támogatásokat nézzük, ott az amerikai hozzájárulás kevesebb mint a fele, 45 százalék. Ezen a területen inkább az Európai unió államait, illetve nemzetközi pénzügyi […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/11/24/orosz-ukran-haboru-kulfoldi-tamogatas-hitel-segely-fegyverek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A kormányalakítás idejének meghosszabbítását kérte Izraelben Benjámín Netanjáhú

A kormányalakítás idejének meghosszabbítását kérte Izraelben Benjámín Netanjáhú

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet nemrég arról számolt be, hogy szombat éjfélkor …