2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mekkora az esélye annak, hogy a NATO belép az ukrajnai háborúba?

Hirdetés

Mekkora az esélye annak, hogy a NATO belép az ukrajnai háborúba?

Emmanuel Macron francia elnök február végén a párizsi Ukrajna-konferencián felvetette, hogy egyes nyugati államok, ha nem is a NATO nevében fellépve, de csapatokat küldhetnek Ukrajnába. Az európai NATO-tagállamok többsége szélsebesen elhatárolódott az eszkalációt jelentő ötlettől, a szervezet főtitkára, Jens Stoltenberg, és a Fehér Ház is tagadta, hogy ilyen lépést terveznének.

Egy héttel később Macron pontosított: „Ez nem azt jelenti, hogy mérlegeljük francia egységek küldését Ukrajnába a közeljövőben, hanem azt, hogy megnyitjuk a vitát, és átgondolunk mindent, amit Ukrajna támogatása érdekében megtehetünk.”

A NATO mint szervezet, egy ilyen éles konfliktusban katonákkal nem fog részt venni

Hirdetés

– jelezte lapunknak Bendarzsevszkij Anton. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója ugyanakkor rámutatott, hogy az egyes NATO-tagországok beavatkozhatnak a reguláris hadseregükkel. A NATO mindenesetre nem kötelezheti a tagokat, hogy kisegítsék Ukrajnát vagy katonákat küldjenek. 

A kockázatot ebben ott látom, hogyha komolyabb ellentámadásra kerül sor orosz részről, és ezeket a katonákat megölik, akkor segítséget kérhetnek a NATO-tól. Ebben látom az eszkalációs veszélyt

– erre már Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő világított rá, aki egyben egyetemi tanár is, és az MTA doktora. Egyébként ha francia katonák halnának meg vagy kerülnének szorult helyzetbe a fronton, akkor az nem vonja maga után a NATO 5. cikkelyét, tehát nem jelenti automatikusan a NATO harcba szállását, ahogy erre nem került sor akkor sem, amikor Afganisztánban megtámadták az amerikai csapatokat.

A szakértők rávilágítottak, hogy a NATO-tagországok már így is segítségeket nyújtanak Ukrajnának, például fegyvereket és műszaki eszközöket küldenek, és tanácsokat adnak, de ettől még nem számítanak hadviselő feleknek. 

Oroszország újra bemondta: jöhet az atomcsapás

Bendarzsevszkij Anton rámutatott, hogy agresszióban a nyugati háborús retorika messze elmarad az orosztól. Vlagyimir Putyin múlt szerdán arról beszélt, hogy Oroszország készen áll atomfegyverek bevetésére, ha az orosz államiságot, szuverenitást vagy függetlenséget fenyegetés éri. Egyébként már évekkel ezelőtt is beépítette a háborús retorikájába az orosz fél az atomfegyvereket, aztán ez a kommunikáció elhalt, majd később újra fellángolt.

Oroszország nukleáris nagyhatalom, de a NATO is. Az európai döntéshozók részéről olyat nem hallottunk, hogy nukleáris csapásokkal fenyegetik Oroszországot, míg Oroszország többször megtette ezt

– emlékeztetett a szakértő. Macron csütörtök este a Le Figarónak adott interjújában reagált az orosz vezető fenyegetéseire. A horvát Index szemléje szerint kijelentette, hogy Franciaország nem fél.

Mindenekelőtt védve kell éreznünk magunkat, mert atomhatalom vagyunk. Készen állunk, és van egy doktrínánk az atomfegyverek felhasználására vonatkozóan

– mondta Macron az interjúban, hozzátéve, hogy „nem helyénvaló ilyen fenyegetéseket megfogalmazni egy olyan országgal szemben, amelynek atomfegyverei vannak”. „Nagy a felelősségünk ilyen fegyverek birtokában, nem hagyhatjuk, hogy bármilyen fegyveres konfliktus

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/19/haboru-nato-oroszorszag-ukrajna-eszkalacio-atom/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Izrael ismét arra készül, hogy megtámadja Rafah városát

Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a palesztin lakosságú Gázai övezet déli végén, az egyiptomi határnál …