2021. január 18., hétfőMa Piroska napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2021.01.18. Piroska Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Megszületett a brexit-megállapodás

Hirdetés

Megszületett a brexit-megállapodás

Cikkünk folyamatosan frissül!

Sikerült megállapodnunk – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök délután három órakor kezdődött sajtótájékoztatóján. A politikus szerint az Európai Unnónak és a 2016-os népszavazás nyomán a szervezetet elhagyó Egyesült Királyságnak „tisztességes és kiegyensúlyozott” megállapodást sikerült kötnie.

Boris Johnson brit miniszterelnök a Twitteren tett bejelentés ugyanerről.

Hirdetés

The deal is done. pic.twitter.com/zzhvxOSeWz

— Boris Johnson (@BorisJohnson) December 24, 2020

Az Európai Unió főtárgyalója, Michel Barnier eközben megkönnyebbülésének adott hangot.

A várhatóan mintegy 2000 oldalas dokumentumot, amely kiterjed a jövőbeni kétoldalú kapcsolatok számos területére (energetika, kereskedelem, halászat), az Egyesült Királyságnak és az Európai Uniónak is jóvá kell hagynia. Előbbinek könnyű dolga lesz, ugyanis a brit törvényhozás jogkörébe tartozik, az EU-ban viszont egy bonyolult folyamat szükséges hozzá. Így nézne ki ez lépésről lépésre „békeidőben”. 

Ennek is, annak is jóvá kell hagynia

  • A megállapodást az unió nevében tárgyaló Európai Bizottság a tagállamok szakpolitikai területekért felelős minisztereiből álló Európai Unió Tanácsa elé terjeszti. Az egyezményt egyhangúlag jóvá kell hagyni. 
  • Ezután kerül a megállapodás az Európai Parlament képviselői elé, ahol egyszerű többséggel kell áldásukat adni az egyezményre. Vélhetően rendkívüli ülést kell összehívni még az év vége előtt.
  • Fontos megjegyezni, hogy mind a tanácsnak, mind a parlamentnek időt kell hagyni arra, hogy áttekintsék a dokumentumot, ratifikálni pedig nem lehet, amíg az EU összes hivatalos nyelvére le nem fordítják. 
  • Egyelőre nem világos, hogy az uniós tagállamok törvényhozásainak meg kell-e, vagy egyáltalán lesz-e idejük szavazni a megállapodásról. Mindazonáltal, ha szükséges a nemzeti parlamentek jóváhagyása, a megállapodás ideiglenesen is hatályba léphet újévtől, amennyiben az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács és az Európai Parlament jóvá hagyta. 
  • Mindeddig egyetlen uniós kereskedelmi megállapodást sem dobtak vissza a tagállamok törvényhozásai, de ez a ratifikációs lépés már okozott problémákat. Az EU és Kanada között négy évvel ezelőtt kötött […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/12/24/brexit_megallapodas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mia Khalifa csaknem 50 millió forintnak megfelelő összeget jótékonykodott el a privát tartalmaiért kapott pénzéből

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2021/01/18/mia_khalifa_onlyfans_jotekonysag/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …