2020. május 25., hétfőMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Megőrül a világ a lakatlan szigeten 15 hónapot eltöltő srácok sztorijáért

Hirdetés

Megőrül a világ a lakatlan szigeten 15 hónapot eltöltő srácok sztorijáért

Peter Warner, egy 30-as években meggazdagodott ausztrál iparmágnás fia imádott hajózni. Amikor csak tehette, elszabadult a családi cégtől – ahol dolgozott, és ami nem különösebben érdekelte – csak azért, hogy hogy Tasmániába menjen a halászhajóflottájához.

1966 őszén alig akart hinni a szemének. A távcsőbe nézve felégetett területek voltak a zöld sziklákon. A trópusokon ez minimum furcsa, ott nem nagyon vannak spontán tüzek a kis szigeteken. Elkezdte megkerülni a földterületet, amikor emberi hangokat hallott.

Elhessegette a gondolatot azzal, hogy biztos sirályok. Aztán egy meztelen fiút vett észre, vállig érő hajjal, aki épp akkor vetette a vízbe magát, és kezdett el úszni felé. Hamarosan több hasonló korú fiú követte őt, és torkukszakadtából ordítottak.

Amikor elértek a hajóhoz, angolul lihegte egyikük, hogy „Stephen vagyok, hatan vagyunk, és 1-2 éve vagyunk itt”. A kapitány beszólt a rádión a központnak, elmondta, mi történt, az operátor telefonálgatni kezdett. 20 perc múlva jött a válasz: 

Hirdetés

Úristen, hát megtaláltad őket? Már a temetésüket is megtartották. Ha tényleg ők azok, akkor ez egy csoda!

Egy történész bukkant rá újra

Ugorjunk bő ötven évet, a jelenbe. Rutger Bregman holland történész felfigyelt arra, hogy az utóbbi 20 évben mintha nem lennének a tudósok annyira borúlátók az emberiség önzőségét és gonoszságát illetően. Az 1954-es Legyek Ura járt a fejében –  az, hogy vajon ez valóban így történne-e, tényleg erőszakossá, gonosszá válnának a barátok egy ellenőrizetlen mikroközösségben?

Elkezdte kutatni, hogy történt-e ilyesmi a való életben. A netet túrva egy senki által nem olvasott blogon talált egy félmondatot arról, hogy 1977-ben hat tongai srác egy lakatlan szigetre vetődött, és békében megvoltak egymással. A blogon nem volt forrás.

Hiába kutatott, nem jutott előrébb, mígnem egyszer elgépelte az évet véletlenül, és 1966-ot írt be. Egyből előugrott egy ausztrál újság, a The Age cikke az év október 6-áról. És benne a történet a hat tongai srácról, az ausztrál kapitányról, Peter Warnerről. A blog elírta az évet.

A történész kutatása ekkor indult csak be igazán. A kapitány nevét tudta csak, erre keresve egy helyi ausztrál lapban talált egy cikket az elmúlt évekből „50 éves kötelék a barátok között” címmel. A képen pedig két idősebb férfi ölelte át egymás vállát mosolyogva.

„Lismore mellett, Tullerában, egy banánültetvény mélyén egy ritkaságszámba menő páros ül. Az idősebb 83 éves, egy gazdag mágnás fia. A fiatalabb, 67 éves, szó szerint a természet gyermeke volt.“

A cikkben a két név Peter Warner és Mano Totau volt.

A történész elment Tullerába, Warnerhez. A 90 éves férfi pedig mesélni kezdett, és kiderült, hogy szerencsére kiváló a memóriája, minden, amit elmondott, azt ugyanúgy mesélte el a tőle nem messze élő Mano is. A történész sínen volt.

  • Hogyan irányult a világ figyelme hirtelen hat tongai fiú 1966-os hajótörésére?
  • Mi segített túlélni a kalandvágyból kihajózó fiataloknak?
  • Milyen vitákat váltott ki a filmért kiáltó történet előkerülése ennyi évvel később??

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák.Támogass te is!


Térképre vagy iránytűre nem is gondoltak

A 60-as évekbeli történet főszereplője hat, akkor 13 és 16 év közötti fiú, Tevita „David” Siola’a, Sione Fataua, Luke Veikoso, Fatai „Stephen” Latu, Kolo Fekitoa és Sione Filipe Totau „Mano”.

A tongai főváros, Nuku’alofa városában jártak katolikus iskolába, és nagyon unatkoztak, úgyhogy kitalálták, hogy meglógnak. Mondjuk Fidzsire, vagy akár Új-Zélandra. Egy mindannyiuk által utált helyi halász, Taniela Uliha vitorláshajóját kötötték el, és két zsák banánnal, néhány kókuszdióval és egy gázégővel indultak neki. Térképre és iránytűre nem pazarolták a helyet.

A fiúk a hajón elaludtak, és arra ébredtek, hogy sötét van, a tenger iszonyúan hullámzik, a vitorla cafatokban. Hamarosan eltört a kormánylapát is. Esővizet próbáltak gyűjteni, és halat fogni. Nyolc napon át sodródtak, amikor eljutottak egy sziklás szigetig, mint később kiderült, ‘Atáig.

Amikor meglátták, Totau úgy döntött, felfedezi. Vízbe ugrott a hajóról, és visszaemlékezése szerint bár nem volt messze a part, nagyon megszenvedett az úszással, annyira legyengült. „Amikor partközelbe értem, próbáltam felállni, de forgott az egész világ, úgyhogy lefeküdtem, kimásztam, majd lefeküdtem”.

Mikor végre jelezni tudott a társainak, ők is nekiindultak. A szigeten elmondtak egy imát, aztán vadászni kezdtek. A kiszáradásuk miatt a madarak vérét is megitták, végül elaludtak.

A srácok elkezdték berendezni az életüket a szigeten. Kétfős csoportokban dolgoztak, felosztották a kerti, konyhai és őrzési tennivalókat. Eleinte halat, kókuszt és vadmadarakat, azok tojásait ették. Később, amikor bejárták a szigetet, találtak egy vulkáni krátert, ahol 100 évvel azelőtt még éltek emberek, amíg rabszolgának el nem hurcolták őket. Ott tárókrumplit, banánt és csirkét is találtak.

Üreges fatörzsben gyűjtöttek esővizet, súlyzókat is csináltak maguknak, tollaslabdapályát, csirkeólat készítettek, és állandó tüzük is volt, amit több mint egy éven át tartottak életben. Amikor vitatkoztak, azt „időkéréssel”, szünet elrendelésével oldották meg. Énekkel és imával indult a napjuk. Egy gitárt is csináltak uszadékfából, kókuszdióból és a hajóról vett hat drótból, és zenéltek, hogy a lelküket is karbantartsák.

Tollaslabdapályát is készítettek

Tollaslabdapályát is készítettek

Egyszer próbáltak tutajt ácsolni, de szétesett, amikor útra keltek vele. Balesetük is volt: Stephen leesett egy szikláról, és eltörte a lábát. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/05/22/tonga_hajotores_hat_fiatal_sziget_legyek_ura_1966/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mindent megpróbált Netanjáhu, mégis bíróság elé kellett állnia

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Megkezdődött …