2021. szeptember 21., keddMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.09.21. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Megkezdték az amerikai katonák kivonását, tálib kézben a kabuli reptér

Hirdetés

Megkezdték az amerikai katonák kivonását, tálib kézben a kabuli reptér

Az Index kiemelt cikkei a témában:

Megkezdődött az amerikai katonák kivonása a kabuli repülőtérről – közölte szombaton John Kirby, a Pentagon szóvivője. A Reuters közvetlenül Kirby bejelentése előtt közölte washingtoni illetékesekre hivatkozva, hogy négyezernél kevesebb amerikai katonai van most a reptéren. Közben a Pahvok afgán hírügynökség közölte, hogy az iszlamista tálibok már ellenőrzésük alá vonták a légi kikötő egyes részeit, ahonnan az elmúlt két hétben – a tálibok hatalomátvétele óta – zajlott a katonák, a diplomaták és afgáni civilek kimenekítése. 

Befejezték az evakuálást

Róma lezárta az afganisztáni fővárosban folytatott evakuációs műveleteit, amelyekkel csaknem ötezer afgánt menekítettek át Olaszországba – jelentette a sajtó szombaton. Az olasz fegyveres erők utolsó repülőgépével a kabuli olasz nagykövet és konzul, valamint a diplomaták biztonságáért felelős utolsó katonák is távoztak Afganisztánból.  Júniustól 4890 afgán menekültet szállítottak Olaszországba, köztük 1301 nőt és 1453 gyereket. Zömében a diplomácia képviseletekkel, civil szervezetekkel, katonai missziókkal együttműködő afgánokról és családtagjaikról van szó.

Hirdetés

Franciaország lezárta az afganisztáni fővárosban folytatott evakuációs műveleteit – közölte a Twitteren péntek éjjel Florence Parly védelmi miniszter. Közlése szerint Franciaország a továbbiakban is segítséget fog nyújtani azoknak, akiknek védelemre van szükségük Afganisztán elhagyásához. A kimenekítési művelet során közel háromezer embert, köztük 2600 afgánt vittek Franciaországba – mondta Parly.

(MTI)

John Kirby azt is közölte washingtoni sajtótájékoztatóján, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet két embere – terrorcselekmények tervezője – halt meg és még egy megsebesült az amerikai hadsereg pénteki dróntámadásában a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban. A légi csapással az amerikai hadsereg visszavágott az Iszlám Államnak a kabuli repülőtérnél csütörtökön elkövetett pokolgépes robbantásokért. 
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/08/28/afganisztan-valsag-konfliktus-talibok-terrorizmus-amerika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Joe Biden nem hisz az új hidegháborúban

Joe Biden nem hisz az új hidegháborúban

Nem hisz újabb hidegháborúban az amerikai elnök. Egy magas rangú washingtoni kormányzati tisztségviselő szerint Joe …