2023. június 4., vasárnapMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mégis Ukrajna robbanthatta fel az Északi Áramlatot?

Hirdetés

Mégis Ukrajna robbanthatta fel az Északi Áramlatot?

Mindez annak ellenére történt, hogy néhány nappal az Oroszországból Németországba irányuló gázszállításra épített vezetékeken történt, máig megmagyarázhatatlan robbanások előtt gyanús orosz haditengerészeti tevékenység folyt a térségben.

A 2022. szeptember 26-i robbanások jelentős károkat okoztak a négy Északi Áramlat vezeték közül háromban, amelyek megépítése 15 évig tartott, és ezzel megszakították a fő energiakapcsolatot Oroszország és a Nyugat között.

Annak ellenére, hogy Németország, Svédország és Dánia három vizsgálatot is folytat, még nem sikerült azonosítani az elkövetőt. A szeptemberi robbantások óta az Egyesült Államokat, Oroszországot, az ukrán titkosszolgálatokat és egy meg nem nevezett ukrajnai üzletembert hibáztatnak, de mindhárom ország határozottan tagadta a felelősségét.

Oroszország is lehetett

Dániai jelentések szerint négy nappal a robbanások előtt egy SS–750-es orosz tengeralattjáró-mentőhajót fényképeztek le a tengeren. Az SS–750-nek van egy saját mini tengeralattjárója, az AS–26, amely képes 262 láb (80 méter) mélységbe merülni, és akár 50 kg terhet is képes szállítani.

Hirdetés

Egyes kritikusok azonban megkérdőjelezik, hogy Vlagyimir Putyinnak miért állna érdekében, hogy a létfontosságú gázvezetékek felrobbantásával csökkentse Oroszország energetikai befolyását Európára. 

Mások ezzel szemben azt állítják, hogy Oroszország talán figyelmeztető jelzést akart küldeni a Nyugatnak a tengeren húzódó létfontosságú gázvezetékek sebezhetőségéről.

Azt is állítják, hogy Moszkva a hihető tagadhatóság álarca mögé bújhatott azzal, hogy felrobbantotta saját vezetékeit a Balti-tengeren – a dán Bornholm szigetétől keletre.

A The Times beszámolója szerint a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) most olyan új nyomokat vizsgál, amelyek Ukrajnát gyanúba keverhetik, és tisztázhatják Oroszországot a vétkesség alól.

Ukrajna lett volna?

Németország, Lengyelország, Svédország és Dánia oknyomozó újságírói a legújabb jelentésükben azt állították, hogy a BKA nem győződött meg az orosz szabotázsról, miután alaposan megvizsgálták Moszkva tengeri manővereit a robbanások helyszíne körül.

A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/05/23/orosz-ukran-konfliktus-haboru-eszakli-aramlat-robbantas-ukrajna-nyomozas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bakondi György: Fontos, hogy Erdogan maradt Törökország elnöke

Bakondi György azt mondta: a török elnök tevékenysége, a politikai stabilizáció, az Európába irányuló energetikai …