2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Megint jön a szuperbérlet a németeknél, de már nem 9 euróért

Hirdetés

Megint jön a szuperbérlet a németeknél, de már nem 9 euróért

A D-ticketet a tavaly iszonyúan népszerű 9 eurós, nyári bérlet tapasztalatai alapján vezetik be. Ennek vannak klímavédelmi és a lakosság napi terheit csökkentő megfontolásai is. Tavaly a 9 eurós jegyet a júniustól augusztusig tartó időszakban vezették be üzemanyag-takarékossági megfontolásokból, a meglóduló infláció és a hirtelen kilőtt háztartásienergia-árak kompenzálása érdekében. Csaknem 50 millió példányban kelt el, hatalmas siker volt – írta összegzésében a travelbook.de.

Hát igen, a múlt sok mindent megszépít. De azért nem szabad elfelejteni, hogy tavaly a bevezetés első két hetében az olcsó jeggyel mindenki rászabadult a Deutsche Bahnra, amely képtelen volt ennyi embert elszállítani. Kaotikus jelenetek alakultak ki a peronokon, Berlinben még a rendőrséget is ki kellett vezényelni. Az általában halálpontos vonatok hatalmas késésekkel közlekedtek eleinte. 

Bloomberg most arról számolt be, hogy az észak-rajna-vesztfáliai közlekedési minisztérium bejelentése szerint idén május elsejétől használhatják majd az emberek a 49 euróért árusított havi jegyet. Ez egész Németországban egységesíti a helyi tömegközlekedés használatát, vagyis mindenütt alkalmas arra, hogy utazzanak az elővárosi vonatokon éppúgy, mint a földalattikon, a városi buszokon és villamosokon. Tehát nem használható a távolsági vasúti közlekedésben és a távolsági buszoknál sem.

Hirdetés

Egyelőre még nincs megállapodás abban a kérdésben, hogy mennyire legyen digitális a jegy. Volker Wissing szövetségi közlekedési miniszter kizárólag digitális jegyről beszél. Ugyanakkor a Német Közlekedési Vállalatok Szövetsége követeli, hogy a közlekedési vállalatok legalább egy átmeneti bevezető időszakban papíralapú jegyet is kiállíthassanak. 

Heute auf der VDV-Jahrespressekonferenz:
Das #Deutschlandticket kann zum 1.5. kommen!

Wir prognostizieren neben 11,3 Mio. „Umsteigern“ (Wechsel bestehender Abos ins D-Ticket) auch mit zunächst 5,6 Mio. Neueinsteigern (Erst-Abos).

????(Thread 1/5)https://t.co/D7gpG4rToV pic.twitter.com/WbkLcXX7WA

— VDV (@VDV_Verband) January 24, 2023

A D-ticketet azonban még márciusban el kell fogadnia a német szövetségi parlamentnek, és jelenleg várják az unió engedélyét is. A tavalyi három hónapos nyári kedvezményes bérlet nyomán egyébként 1,8 millió tonnával csökkent Németország szén-dioxid-kibocsátása.

Palkovicsnak tetszett az olcsó bérlet, de semmi nem lett belőle

Tavaly júniusi berlini látogatásán Palkovics László még úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány megvizsgálja a németországi helyi és regionális közösségi közlekedésben alkalmazott kedvezményes bérletet. Azután nyilatkozott, hogy találkozott német kollégájával, Volker […]
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/02/02/euro-nemetorszag-utazasi-berlet-kedvezmeny-vasut/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Helikopterbalesetben meghalt meg két louisianai rendőr

A hatóságok szerint a rendőrség helikoptere egy autópálya mellett lévő nádas mezőre zuhant. A repülési …