2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Megint fontos téma lesz a migráció, de vajon megállapodnak róla az EU-csúcson?

Hirdetés

Megint fontos téma lesz a migráció, de vajon megállapodnak róla az EU-csúcson?

Csütörtökön kezdődik az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülése Brüsszelben. A legutóbbi, december 15-i csúcs óta ez lesz az első alkalom, hogy a 27 tagállam vezetői találkoznak, és csakúgy mint legutóbb, a legfontosabb téma továbbra is az orosz–ukrán háború lesz. De a szomszédban dúló konfliktus mellett áttekintik az unió gazdasági helyzetét, és az ismét fontos témává váló migrációról is tárgyalnak majd a belga Charles Michel vezette uniós intézményben.

Jöhet a tizedik szankciós csomag

Azóta, hogy Oroszország tavaly február 24-én megtámadta Ukrajnát, a csúcstalálkozókon állandó napirendi pontnak számít az orosz agresszióval szembeni uniós fellépés, illetve Ukrajna támogatása.

Az Európai Tanács közleménye szerint az állam- és kormányfők áttekintik a háború jelenlegi állapotát, illetve a jövőbeni Ukrajnának nyújtandó uniós támogatásokat. 

EDDIG AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS A TAGÁLLAMAI KÖZEL ÖTVEN MILLIÁRD EURÓ ÉRTÉKŰ TÁMOGATÁST NYÚJTOTTAK UKRAJNÁNAK,

Hirdetés

ami jelenlegi árfolyamon közel 19 424 milliárdnyi forint.

A múlthéten Kijevben tartott EU–Ukrajna csúcstalálkozó előtt az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen bejelentette, hogy már dolgoznak az Oroszország elleni tizedik szankción, és reményeik szerint a háború kitörésének évfordulóján, február 24-én már el is fogadhatják azt.

Ennek ellenére a tizedik szankciós csomagról jelenleg nem sokat tudni, de a Politico brüsszeli forrásai szerint ez nem is lesz egy hagyományos értelemben vett szankciós scsomag: leginkább az eddig bevezetett tikltások kapcsán fellépő kiskapukat próbálják bezárni – ezzel kapcsolatosan a lapnak egy diplomata azt mondta, túl sok újdonságot már amúgy sem igazán tudnának a szankciókhoz hozzátenni. 

A szankciók mellett valószínűleg szóba kerül az EU-Ukrajna csúcson elfogadott javaslat, amelyben von der Leyen, Charles Michel és Zelenszkij támogatását fejezte ki, hogy a hágai Nemzetközi Bíróságon belül létrehozzanak egy, az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálását célzó nemzetközi központot. 

Ebben vélhetően a tagállamok meg is tudnak állapodni, azonban a Politico szerint abban a már a csúcstalálkozót előkészítő tárgyalásokon sem volt egyetértés, hogyan lehetne az EU-ban befagyasztott orosz pénzügyi eszközöket elkobozni és felhasználni, így vélhetően a cseh uniós biztos Vera Jourovához köthető ötletről nem sok szó fog esni.

Még az Európai Bizottság is közös fellépést sürget a migráció ügyében

Az EU-csúcs egyik legfontosabb témája egyértelműen a migráció lesz, hiszen még az Európai Bizottság és az Európai Parlament is kiemelt figyelmet szán az ügynek: von der Leyenék január végén mutattak be egy új tervet, míg az Európai Parlamentben többek között a jobbközép-konzervatív Európai Néppárt (EPP), illetve az euroszkeptikus és szélsőjobboldali pártokat tömörítő Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoportja is határozottabb fellépést követel az illegális határátlépők ellen, miután 2022-ben 64 százalékos növekedéssel közel 330 ezren próbáltak illegálisan bejutni az unió területére.  

A Bizottság tervével – ami leginkább az embercsempészek elleni fellépéssel foglalkozik, és e kapcsán szeretné felgyorsítani a kitoloncolásokat, illetve megegyezni unión kívüli országokkal – bizonyára foglalkozni fognak a csúcson, már csak azért is, mert a csúcs előtt nyolc tagállam vezetői (Ausztria, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/02/09/eu-csucs-orban-viktor-ukrajna-migracio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Helikopterbalesetben meghalt meg két louisianai rendőr

A hatóságok szerint a rendőrség helikoptere egy autópálya mellett lévő nádas mezőre zuhant. A repülési …