2022. október 6., csütörtökMa Renáta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.06. Renáta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Meghalt egy fiatal iráni nő, miután az öltözködési szabályok megszegése miatt őrizetbe vették

Hirdetés

Meghalt egy fiatal iráni nő, miután az öltözködési szabályok megszegése miatt őrizetbe vették

A belügyminisztérium és a teheráni ügyészség vizsgálatot indított Mahsza Amini ügyében Ebrahim Raiszi elnök utasítására – jelentette az állami média. A nő nagybátyját az Emtedad hírportál idézte.
Az állami televízió egy hírben megerősítette a 22 éves nő halálát anélkül, hogy részleteket közölt volna.
Az elmúlt hónapokban iráni jogvédő aktivisták arra buzdították a nőket, hogy közterületen is vegyék le fátylukat, tiltakozásul a kötelező iszlám öltözködési szabályok miatt, noha ezzel a letartóztatást kockáztatják, mert az ország konzervatív vezetői elvárják a hatóságok kemény fellépését az “erkölcstelen viselkedéssel” szemben.
A rendőrség szerint Amini szívrohamot kapott, miután bevitték a helyi őrsre, hogy “meggyőzzék és felvilágosítsák” – közölte az állami televízió, és tagadta, hogy megverték volna. Az iszlám fejkendő (hidzsáb) elleni tüntetésekre szóló felhívásokat követően a közösségi médiára feltett videókon olyan eseteket mutattak be jogvédők, amelyekben az erkölcsrendészet egységei a hidzsábot nem viselő nőkkel kíméletlenül bántak. Pénteken a szókimondó reformpárti politikus hírében álló Mahmúd Szadeghi volt parlamenti képviselő felszólította az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjét, Ali Khameneit, hogy szólaljon meg Amini ügyében. Az 1979-es forradalom után bevezetett iszlám törvények szerint a nőknek kötelező eltakarni a hajukat és hosszú, bő ruhát kell viselniük, hogy alakjuk ne legyen kivehető.

Forrás:
https://www.origo.hu/nagyvilag/20220916-meghalt-egy-fiatal-no-iranban-miutan-orizetbe-vettek.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kivégezték a texasi gyilkost, aki 1 dollárért késelt halálra egy többgyerekes édesapát

John Henry Ramirez 2004-ben 29 késszúrással megölt egy bolti eladót egy 1,25 dollár értékű rablás …