2022. január 20., csütörtökMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
2022.01.20. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Meghalt az újságíró, aki kérdéseivel ledöntötte a berlini falat

Hirdetés

Meghalt az újságíró, aki kérdéseivel ledöntötte a berlini falat

Meghalt Riccardo Ehrman újságíró, aki egy kérdésével tevékenyen hozzájárult a berlini fal ledöntésével. 

A 92 éves Ehrman az ANSA olasz hírügynökség munkatársa volt a német rendszerváltás idején, 1989 őszén. Ekkor a német tüntetők már heteken keresztül a szabad véleménynyilvánítás és a szabad utazás jogát követelték a kormánytól; november 4-én például Kelet-Berlinben több mint félmillió ember gyűlt össze a reformokat követelve.

Ilyen hangulatban került sor egy sajtótájékoztatóra november 9-én, amelyen Günter Schabowski kormányszóvivő az utazási korlátozások feloldásának lehetőségéről beszélt. A keletnémet politikai vezetők nem sokkal korábban kidolgoztak egy tervezetet a határellenőrzések enyhítésére, és ezt kellett ismertetnie Schabowskinak egy előre megírt jegyzet alapján. Arról viszont ő sem kapott tájékoztatást, hogy pontosan hogyan is kezelje ezt az információt, illetve hogy mikortól léphetnek életbe ezek a változtatások (a párt úgy tervezte, hogy csak másnap nyitják meg a határokat, addigra kellett felkészülniük a határőröknek). 

Schabowski fel is olvasta a jegyzetet a sajtótájékoztatón, mire Ehrman feltette a kérdést, hogy akkor most valóban szabaddá teszik-e az utazást az NDK-ban. Erre a szóvivő – némi tétovázás után – azt válaszolta, hogy igen, mire Ehrman visszakérdezett, hogy pontosan mikor lép életbe a változás

Hirdetés

Ha jól tudom, akkor most, azonnali hatállyal, bármiféle késés nélkül

– érkezett a válasz Schabowskitól, amely gyakorlatilag azt jelentette, hogy szabad az utazás.  Ehrman ezután az ANSA római szerkesztőségének már ugyancsak azt írta, hogy Schabowski szavai nyomán gyakorlatilag „ledőlt a fal”. 

E sajtótájékoztató az amúgy is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/12/15/riccardo-ehrman-ujsagiro-berlini-fal-halalhir/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pincébe temették elrablói a 11 éves ukrán kisfiút

Ukrajnában holtan találtak egy 11 éves kisfiút, aki augusztus 29-én tűnt el Zaporizzsja megyében. A kisfiú …