2022. december 7., szerdaMa Ambrus napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
2022.12.07. Ambrus Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Meghalt „Argentína büszkesége”, aki támogatta a 9/11-es terrortámadást

Hirdetés

Meghalt „Argentína büszkesége”, aki támogatta a 9/11-es terrortámadást

A katonai diktatúra idején több száz bebörtönzött ellenzéki asszony babáját elrabolták, és más családoknál helyezték el őket. Ezeknek a gyermekeknek a holléte sokáig ismeretlen volt, közülük sokakról a mai napig nincs semmilyen információ. A Hebe de Bonafini által alapított szervezet arról a Buenos Aires-i térről kapta a nevét, ahol az eltűnt babák rokonai rendszeresen összegyűltek, hogy a gyermekekről érdeklődjenek.

Hebe de Bonafini

Hebe de Bonafini

Fotó: SOPA Images / Getty Images Hungary

Bonafini Argentína egyik leghíresebb emberi jogi aktivistájává vált, amikor 13 másik nővel együtt elkezdték keresni gyermekeiket. Lánya vasárnap jelentette be, hogy meghalt – írja a Reuters.

Hirdetés

Hebe de Bonafini két fiát az úgynevezett „piszkos háborúban” vesztette el, melyben becslések szerint 30 ezer ellenzéki aktivista, akadémikus és politikai disszidens halt meg vagy tűnt el erőszakos beavatkozások következtében. Bonafini két fiát soha nem találták meg, valószínűleg meghaltak.

A „Plaza de Mayo Anyái” csoport döntő szerepet játszott az emberi jogok védelmében Argentínában, első demonstrációjukat 1977. április 30-án tartották. A szervezet tagjait számos halálos fenyegetés érte, néhányukat elrabolták, többen öngyilkos lettek.

Letartóztattak, megvertek minket, parókában jártunk, és kendővel takartuk el az arcunkat az utcán, hogy ne ismerjenek fel minket

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/11/20/aktivista-halal-argentina-katonai-diktatura-emberi-jogok-anyak-elnyomas-eroszak-kuzdelem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A szlovák külügyminiszter csak alkohollal bírta elviselni Szijjártó Péter és Robert Fico találkozóját

A szlovák külügyminiszter csak alkohollal bírta elviselni Szijjártó Péter és Robert Fico találkozóját

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Robert Fico volt szlovák kormányfő és Szijjártó Péter …