2021. január 21., csütörtökMa Ágnes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.21. Ágnes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Meghalt a legendás kém, az egykori brit–szovjet kettős ügynök

Hirdetés

Meghalt a legendás kém, az egykori brit–szovjet kettős ügynök

A 98 éves korában elhunyt George Blake élete is simán alapanyaga lehetne egy bestseller John le Carré-regénynek. Kim Philbyék, vagyis a Cambridge-i Ötök néven ismertté vált, elit koponyákból szervezett kémcsoport lefülelését követően ő volt az utolsó a sorban a hidegháború időszakában lebuktatott brit kettős ügynökök közül, viszont talán az ő 9 éves aktív tevékenysége jelentette a legmélyebb és legmegalázóbb csapást a brit külső hírszerzésre, az MI6-re, az 1950-es években. Az ellenkező oldal nagyrabecsülését mi sem mutatja jobban, mint a Kremlben a halálakor kiadott megemlékezés, amelyben Putyin elnök ezt írta:

Ennek a legendás személynek az emléke örökké a szívünkben él majd.

De kis is volt George Blake, a kém?

Rotterdamban született 1922-ben holland anyától és brit állampolgárságú egyiptomi zsidó apától. A II. világháborúban csatlakozott a holland ellenálláshoz, de menekülnie kellett, és 1943 januárjában sikeresen jutott el Angliába, ahol csatlakozott a brit haditengerészethez, majd egy évvel később már az MI6-nek, a titkosszolgálatnak dolgozott. A háború után Cambridge-ben tanult oroszul, rövid ideig Hamburgban is szolgált, majd átdobták Szöulba. Feladata az volt, hogy információt gyűjtsön Észak-Koreáról, Kínáról és a szovjet Távol-Keletről.

Hirdetés

Miután 1950-ben kitört a koreai háború, és az északiak elfoglalták Szöult, letartóztatták, és börtönbe zárták. Ott lett belőle hithű kommunista, mert mint később elmondta: felháborították az észak-koreaiakat ért pusztító amerikai bombázások. 1953-ban kiszabadult, visszatért Londonba, és tovább dolgozott a hírszerzésnek. 1955-ben már Berlinben volt, és szovjet kémekről gyűjtött […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/12/26/george_blake_ken_kettos_ugynok_hideghaboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Közelíti a 97 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma

Közelíti a 97 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma

A világban 96 841 621-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 2 074 467-re a halálos áldozatok és …