2021. október 26., keddMa Dömötör napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
2021.10.26. Dömötör Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Megállt az idő: itt még ma is létező valóság a Szovjetunió

Hirdetés

Megállt az idő: itt még ma is létező valóság a Szovjetunió

Aki egyszer járt már a pripjatyi zónában, abban a szellemvárosban, amely 35 éve, a csernobili atomerőmű négyes blokkjának felrobbanása óta tiltott terület, az megmagyarázhatatlan módon visszavágyik oda. Aki pedig még sohasem járt ott, annak el kell mennie oda, mert csak akkor érti meg a létező – illetve valaha létezett – szocializmus lényegét.

19 éves levelezőnk, Eric mondja ezt a telefonba Hollandiából, ahol legutóbbi beszélgetésünk óta megkezdte tanulmányait egy üzleti főiskolán, de mielőtt még beiratkozott volna, alaposan kihasználta a nyarat: barátaival ellátogatott Pripjatyba – immár másodszor április óta –, majd azzal a lendülettel a Dnyeszter Menti Köztársaságba, vagyis Transznyisztriába is elbuszozott, abba az országba, amely jogilag nem is létezik, mégis funkcionál. Az, hogy él és virul, talán túlzás, mert ahogy Eric elmondta, meg vannak számlálva a napjai, és az utóbbi években felére csökkent a lakossága a folyamatos elvándorlás miatt. És hogy létező valóság, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a térség reprezentatív futballcsapata, az „örökös” moldáviai bajnok, a Sheriff Tiraspol bejutott a labdarúgó-Bajnokok Ligája csoportkörébe, és ott az első mérkőzésén 2–0-ra legyőzte a Sahtar Doneck együttesét! Kedden pedig Madridba utazik a Real vendégeként. 

Eric azonban nem Madridba utazott, hanem első menetben immár megszokott „alaptáborába”, Kijevbe, Ukrajna fővárosába.

Hirdetés

Július tizenötödikén érkeztünk meg Kijevbe, ahonnan másfél nap után indultunk el Csernobilba – vágott a közepébe Eric. – Egy kicsit más programot követtünk, mint áprilisban, ezúttal megnéztük a Joker nevű lánctalpas robotot, ami a Netflix sorozatában ikonikus szereplő volt. Ez egy rendőrségi robot, amellyel a kármentést végezték annak idején. Mellette volt még egy holdjáró is, ami ugyan sohasem járt a holdon, de olyan volt, és a leolvadt grafitot takarította a robbanás után. Természetesen megint bejártuk Pripjatyot, a szellemvárost, ezúttal tizenketten vállalkoztunk a tiltott túrára.

Felmerül a kérdés, hogy vajon az ukrán rendőrség jó szemmel nézi-e a katasztrófaturizmus kalandtúráit a tiltott zónában.

Nem mondhatnám, akadtak is veszélyes helyzetek, többször elrepült felettünk egy rendőrségi helikopter, ilyenkor behúzódtunk a bozótosba, egy másik alkalommal pedig váratlanul egy járőr terepjárójának a reflektorcsóvája villant meg mögöttünk, alig tudtunk beugrani az aljnövényzetbe. Pechünkre egy szögesdrótra vetődtünk, de szerencsére nem lett komolyabb bajunk. Ezúttal tizenketten indultunk útnak, két csoportban, én szerveztem a túrát, egy ukrán srác is velünk tartott. Felderítettünk egy titkos szovjet labort is, amelyet ma már bokáig érő víz borít. Nem volt egyértelmű, hogy mire használták ezt a létesítményt, csak az a biztos, hogy katonai felszereléseket teszteltek itt, ha minden igaz, robotokat. A robbanás után a radioaktivitás eltüntetésére végeztek kísérleteket. Kémcsöveket, gázmaszkokat találtunk ezen a kísérteties helyszínen.

IMG 20210712 063325

Fotó: Engelbrecht Eric

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/25/megallt-az-ido-itt-meg-ma-is-letezo-valosag-a-szovjetunio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Beszélt egymással Vlagyimir Putyin és Boris Johnson, a mérgezés is szóba került

Beszélt egymással Vlagyimir Putyin és Boris Johnson, a mérgezés is szóba került

Telefonon egyeztetett az orosz elnök és a brit kormányfő. A téma az egy hét múlva, …