2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Még mindig rozsdabarna a Sajó, tovább kamuzik a szlovák kormány

Hirdetés

Még mindig rozsdabarna a Sajó, tovább kamuzik a szlovák kormány

Az Index helyszíni riportban számolt be egy hónappal ezelőtt a Sajót mérgező anyaggal beszennyező környezeti katasztrófáról. Akár sorsszerűnek is felfoghatjuk: az ukrajnai orosz invázióval egy időben, február 24-én kezdett el dőlni az arzénnal, vassal és egyéb nehézfémekkel szennyezett folyadék az alsósajói – már régen bezárt – Siderit vasércbányából a Sajó folyóba, amelyben legalább húsz kilométeres szakaszon kipusztította az élővilágot – a halakat, folyami rákokat, még a mikroorganizmusokat is. Szerencse a szerencsétlenségben: mire a magyar határhoz ér a folyó, a természetes öntisztulás és a felhígulás miatt a mérgezőanyag-tartalom nem éri el az egészségügyi határérték alsó szintjét. 

Orosz Örs, az Összefogás nevű felvidéki magyar párt Nyitra megyei képviselője – lelkes környezetvédő, továbbá a gombaszögi nyári tábor motorja és szervezője – az első pillanattól kezdve elképesztő energiával tárja a nagyvilág elé a természeti katasztrófa döbbenetes képeit, és mozgósítja nemcsak a szlovák és a magyar, hanem nemzetközi médiát is. Már a Reuters, az AP és a kínai tévécsatornák is felfigyeltek a Sajó elpusztítására – csak éppen a szlovák kormány tétlenkedik. Örs szerint ennek az lehet az oka, hogy a két illetékes minisztérium, a környezetvédelmi és a gazdasági két egymással rivalizáló párt vezetése alatt áll. 

Orosz Örs

Orosz Örs

Hirdetés

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Időközben a környezetvédelmi minisztérium már arról adott hírt, hogy állítólag megoldotta a problémát, és megakadályozta a felszíni vizek beömlését az elhagyott bányába, így nincs már semmi, ami kimosná a mérgező anyagokat, és a kifolyón keresztül bejuttatná a Sajóba. Csakhogy nem ez a helyzet, mert még ha el is fogadjuk a kormány állítását, miszerint elrekesztette a befolyó vizek kétharmadát, a maradék egyharmad továbbra is hordja az arzént és az egyéb nehézfémeket a folyóba. Ahogy azt Orosz Örs legfrissebb videója is bizonyítja, amit csütörtökön készített Alsósajónál:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Forosz.ors%2Fvideos%2F563102455227622%2F&show_text=false&width=560&t=0&height=314&mute=0" width="560" height="314" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/06/17/meg-mindig-rozsdabarna-a-sajo-tovabb-kamuzik-a-szlovak-kormany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb részletek derültek ki, hetekig tervezte a merényletet a chicagói lövöldöző

Újabb részletek derültek ki, hetekig tervezte a merényletet a chicagói lövöldöző

A tájékoztatás szerint a gyilkos több mint 70 lövedéket lőtt ki a tömegre egy épület …