2022. július 7., csütörtökMa Appolónia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Appolónia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Még mindig nagy probléma a korrupció Ukrajnában

Hirdetés

Még mindig nagy probléma a korrupció Ukrajnában

Három évvel ezelőtt, 2019. május 20-án Volodimir Zelenszkij egy csipetnyi iróniával beiktatási beszédében azt mondta, hogy választási győzelme bebizonyította, hogy az ukránok belefáradtak a tapasztalt politikusokba, akik az elmúlt 28 évben a lehetőségek országát hozták létre – lopási és vesztegetési lehetőségek szempontjából.

Ukrajnát régóta összefüggésbe hozták a korrupcióval és az oligarcháival, és Oroszország ezeket a beszédtémákat arra használta, hogy részben igazolja az ország ellen indított háborúját.

Elemzők azonban azt mondják, hogy Ukrajna mára jelentős lépéseket tett a korrupció felszámolása érdekében, és pláne Oroszország nincs abban a helyzetben, hogy kritizálja.

Hirdetés

A Transparency International 2021-es jelentése szerint Ukrajna a 180 ország közül a 122. helyen áll, olyan államokkal egy kategóriában, mint Zambia, Gabon és Mexikó. Abban az évben Ukrajna volt a második legkorruptabb ország Európában. Őket csak a 136. helyen álló Oroszország előzte meg ebben a tekintetben.

Kétségtelen, hogy a korrupció zavarta Ukrajna társadalmát és nem tett jót politikai helyzetének, az ukránok pedig többször is jogállamiságra, demokráciára és önrendelkezésre szólítottak fel, például a 2004-es narancsos forradalom és az Európa-párti tüntetések idején, amely az Euromaidan mozgalomban testesült meg.

A narancsos forradalom sztrájkok és tiltakozások sorozata volt, amelyek a 2004-es elnökválasztáson Viktor Janukovics, az akkori elnökválasztás oroszbarát jelöltje javára történt szavazathamisítás vádjával kapcsolatosak. A 2013-2014-es Euromaidan pedig annak az eredménye volt, hogy az akkori kormány úgy döntött, nem írja alá az Európai Unióval már előkészített társulási megállapodást. A tiltakozások Janukovics lemondásával és elmenekülésével végződtek.

Ukrajnában azonban már jóval a Janukovics-korszak előtt elterjedt rendszerszintű korrupció volt tapasztalható.

A kenőpénz, vagy „ajándék” gyakori volt az állami rendszerben. Az ukránoknak tisztviselők megvesztegetéséhez kell folyamodniuk, hogy jobb hozzáférést kapjanak a közszolgáltatásokhoz, például az oktatáshoz vagy az egészségügyi ellátáshoz, vagy hogy megakadályozzák azok megtagadását.

A Szovjetunió öröksége fontos szerepet játszik, hiszen a társadalomnak meg kellett tanulnia eligazodni az informális kapcsolatok és szabályok rendszerében, ahol papíron mindenki egyenlő jogokkal rendelkezik, de a gyakorlatban egyesek egyenlőbbek voltak, mint mások.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/06/21/ukrajna-korrupcio-zelenszkij/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Súlyos buszbaleset Németországban, lakóháznak ütközött a jármű

Súlyos buszbaleset Németországban, lakóháznak ütközött a jármű

A menetrend szerint közlekedő busznak valamilyen technikai hibából adódóan nem csukódott be a hátsó ajtaja. …