2021. május 15., szombatMa Zsófia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.15. Zsófia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Még a végén Prága és Moszkva kölcsönösen bezárják egymás nagykövetségeit

Hirdetés

Még a végén Prága és Moszkva kölcsönösen bezárják egymás nagykövetségeit

További orosz diplomatákat utasít ki Prága, miután Oroszország nem engedélyezte Csehország moszkvai nagykövetsége diplomatáinak visszatérését. 

„A Prágában dolgozó orosz diplomaták számát hozzáigazítjuk a jelenleg Moszkvában dolgozó cseh diplomaták számához” – közölte Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter csütörtökön délután Prágában egy sajtóértekezleten.

A Vedomosztyi orosz lap információi szerint 63 követségi munkatársnak jelezték a cseh hatóságok, hogy távozniuk kell. Ezzel már megközelíti a nagykövetség létszáma a Moszkvában maradt cseh diplomatákét. Miután az orosz hatóságok tükörlépésként kiutasítottak 20 cseh diplomatát, a moszkvai cseh külképviseleten a nagykövet, 5 diplomata és 19 technikai munkatárs maradt. 

A csehek moszkvai képviselete eddig eltörpült a prágai orosz nagykövetség állománya mellett. Miután kémkedés gyanúja miatt 18 orosz diplomata kényszerült távozni, így is 94 fő maradt Prágában, 27 diplomata és 67 munkatárs. 

Hirdetés

Amennyiben az orosz nagykövetség munkatársai közül további 63-an távoznak, így is 31-en, hattal többen lesznek, mint a moszkvai cseh képviseleten. Mondjuk, ez a két szám már közelebb áll egymáshoz. 

Kérdés, hogyan fog erre reagálni Oroszország, amely egyelőre hajthatatlannak tűnik a diplomácia viszály rendezésében. Prága pedig ütközőpályára állt. 

Jönnek-mennek az orosz kémek

Az ügy előzménye, hogy a cseh hatóságok bejelentették, a vrbeticei lőszerraktár 2014-es felrobbantása mögött az orosz katonai hírszerzés állt. A Bellingcat oknyomozó portál ráadásul visszavezette, hogy

a robbantást a Salisbury-i novicsokos merénylet elkövetői, a GRU (az orosz katonai titkosszolgálat) 29155-ös számú, titkos osztagának két ügynöke, Alekszander Miskin és Anatolij Csepiga hajthatta végre. 

Az orosz akció indítéka vélhetően az volt, hogy a lőszerraktár egy bolgár üzletember, Emilian Gebrev tulajdona volt, és a hírek szerint Oroszország ellenségeinek, a kelet-ukrajnai harcokban részt vevő ukrán erőknek és a szíriai kormányellenes harcosoknak tervezte a megsemmisített lőszereket leszállítani. Az már egy külön történet, hogy Gebrevet 2015-ben kétszer is megmérgezték, és a gyanú szerint ugyancsak a 29155-ös osztag kezei által. 

Figyelemre méltó, hogy miért éppen most tette a bejelentést Prága az orosz kémsztoriról, noha sajtóértesülések szerint a cseh hatóságok már 2018-ban tudtak az orosz szálról. Egyes magyarázatok szerint a belpolitikai helyzet most kívánta meg: meglehet, hogy Andrej Babis cseh kormányfő kicsit el akarja terelni a figyelmet a magas halálozási rátával járó járványhelyzetről.

Egy dolog biztos: a prágai tavasz óta nem volt ennyire válságos Csehország és Oroszország kapcsolata. Míg néhány hete a Szputnyik V vakcina <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/04/23/meg-a-vegen-praga-es-moszkva-kolcsonosen-bezarjak-egymas-nagykovetsegeit/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Oroszországnak már nem barátja az Egyesült Államok és Csehország

Oroszországnak már nem barátja az Egyesült Államok és Csehország

Az Egyesült Államok és Csehország felkerült az orosz kormány által elfogadott, barátságtalan államokat felsoroló listára – …