2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Még a saját pártját is rendkívül megosztja Donald Trump

Még a saját pártját is rendkívül megosztja Donald Trump

Csütörtökön áll bíróság elé Donald Trump, miután kedden vádat emeltek ellene a Capitolium 2021. január 6-i ostroma során felmerült felelőssége kapcsán. A 45 oldalas vádiratban többek között az állam elleni összeesküvéssel vádolják a korábbi elnököt, aki hat meg nem nevezett társával együtt megpróbálhatta felülírni a 2020-as elnökválasztás eredményét.

Trump helyi idő szerint csütörtök délután fog Washingtonba érkezni, ahol a bíróságon az ellene emelt vádpontokban valószínűleg ártatlannak vallja magát, így a bíróság ezután majd időpontot tűz ki a tárgyalásra.

A korábbi elnök ellen idén már harmadjára emeltek vádat, ugyanakkor az eddigi ügyek között messze ez a legsúlyosabb: akár húszéves börtönbüntetésre is ítélhetik, amennyiben az esküdtszék bűnösnek tartja.

A vádemelés természetesen kiemelt médiafigyelmet kap világszerte, hiszen

Amerikában precedens nélküli, hogy egy korábbi elnök ellen vádat emelnek – ráadásul Trumpnak ez már a harmadik vádemelése az elmúlt négy hónapban.

Ugyanakkor nemcsak a média foglalkozik vele kiemelten, hanem a politika is. Az összes republikánus elnökjelölt-aspiráns megosztotta a véleményét, hogy miként látják a közvélemény-kutatásokat eddig toronymagasan vezető Trump újabb bírósági eljárását.

Kettős mérce, jog mint a politika fegyvere

A legtöbb elnökjelölt-aspiráns alapvetően kiállt Amerika korábbi főparancsnoka mellett, legtöbbjük Trump retorikáját átvéve boszorkányüldözésnek állítják be azt.

Florida kormányzója, a Trumptól jelenleg közel 37 százalékponttal lemaradó Ron DeSantis azt ígérte, hogy ha elnökké választanák, akkor befejezné „az állam fegyverként való használatát”, emellett azt is kifogásolta, hogy Trump kérését elutasították, hogy Washington helyett egy floridai bíróság foglalkozzon az ügyével.

DeSantis, aki korábban megígérte, hogy elnökként kegyelemben részesítené Trumpot, a trumpi retorikát követve a „washingtoni mocsárról” beszélt (a szélsőjobboldali mítoszban a Washingtonban tapasztalt vélt vagy valós politikai és gazdasági korrupcióról, illetve szerintük korrupt politikai rendszerről beszélnek így), és szerinte a jogállamiságot a meg nem nevezett demokraták politikai fegyverként használják.

Hasonló hangot ütött meg a közvélemény-kutatásokban őt követő – néhány kutatás szerint akár már meg is előző – Vivek Ramaswamy is, aki szerint nem Trump, hanem a cenzúra felelős a történtekért: szerinte ha az emberek nem mondhatják el a véleményüket, akkor kiabálnak, ha nem kiabálhatnak, akkor pedig törnek.

Ramaswamy szerint ugyanis elhallgatták az igazságot, amivel azt implikálta, hogy a 2020-as elnökválasztáson valójában Trump […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/08/03/donald-trump-republikanus-part-elovalasztas-vademeles/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Brutálisan meggyilkolták egy technológiai cég fiatal vezérigazgatónőjét

Vérbe fagyva találták rá hétfőn egy baltimore-i lakásban a 27 éves Pava LaPere holttestére. Az …