2020. augusztus 4., keddMa Domonkos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
2020.08.04. Domonkos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mateusz Morawiecki: Orbán Viktorral hatalmas támogatást harcoltunk ki gazdaságainknak

Mateusz Morawiecki: Orbán Viktorral hatalmas támogatást harcoltunk ki gazdaságainknak

Magyarország és Lengyelország közötti együttműködés hatékonyságáról, és a magyar-lengyel barátság megtörhetetlenségéről beszélt Mateusz Morawiecki a Magyar Hírlapnak adott, uniós csúcs utáni interjújában. A lengyel kormányfő szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel közösen hatalmas támogatást harcoltak ki országaik számára, megállították a jogállamiság terén gyakorolt nyomást, és ellenálltak a migrációs politika kapcsán a brüsszeli elit felől érkező nyomásnak. 

Magyarország és Lengyelország győzelmével végződött a kétnaposra tervezett, de végül négy napon át tartó, legutóbbi uniós csúcs. A tárgyalássorozat óriási téttel bírt, hiszen az uniós állam- és kormányfők a következő hét év költségvetéséről, és az eurómilliárdokat jelentő, gigantikus koronavírus-hitelcsomagról döntöttek. A csúcs lezárulta után Orbán Viktor magyar, és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tartott, ahol úgy értékelték a történteket, a két országnak sikerült megvédenie nemzeti büszkeségét.

Megtörhetetlen lengyel-magyar barátság

Ezután a Magyar Hírlap készített interjút a lengyel kormányfővel, aki a magyar–lengyel együttműködés hatékonyságát méltatta. 

“A lengyel–magyar szövetség különösen fontos számomra. Az elmúlt napokban a világ összes újsága erről írt, a Politicótól a The Guardianen át a The New York Timesig. A mi barátságunk nem csupán ezeréves történelmi kapcsolat, tele van a szolidaritás és a vállt vállnak vetett küzdelmek pillanataival. Minket egy közös cél és cselekvési stratégia is egyesít. Örülök annak is, hogy mind a lengyel, mind a magyar oldalnak szándékában áll együtt dolgozni, továbbfejleszteni szövetségünket. Ma jól láthatjuk, hogy milyen gyümölcsöző ez – nem csak a mi országaink, hanem az egész Visegrádi Csoport és Közép-Európa számára.” – nyilatkozta Morawiecki, hozzátéve, hogy

Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen hatalmas támogatást harcoltak ki országaik számára, megállították a jogállamiság terén gyakorolt nyomást, és ellenálltak a migrációs politika kapcsán a brüsszeli elit felől érkező nyomásnak.

Szerinte ezek kérdések dinamikusan változnak, “de egy dolog változatlan marad: a lengyel–magyar barátság.”

Orbán Viktor magyar (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón 2020. július 21-én.Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Úgy látja, a két országnak közös értékei és történelmi tapasztalatai vannak, ide sorolta a kommunizmus ellen folytatott közös küzdelmet, és a keresztény értékeken alapuló politikát. Az Egyesült Államokban és a Nyugat-Európai zajló szoborrongálásokra utalva kijelentette, hogy a két országnak “biztosítani kell, hogy Közép-Európa továbbra is a józan ész és a béke oázisa maradjon.”

Vissza kell térni az európai alapértékekhez

Morawiecki a beszélgetés során kitért a V4 lengyel elnökségének céljaira is. “Elnökségünk szlogenje a Back on track, mert vissza akarunk térni a dinamikus gazdasági fejlődési pályára, és pozitív hatást akarunk gyakorolni az unióra. Vissza kell térni az olyan alapvető európai értékekhez, mint a gazdasági együttműködés, az egységes piac, a szolidaritás, valamint a különféle európai országok történelmi és társadalmi különbözőségeinek megértése.” – fogalmazott a lengyel kormányfő. 

A lengyel belpolitika kapcsán a legfontosabb célként az ország polgárainak egyesítését nevezte meg, hiszen egyes kommentárok a lengyel elnökválasztás kapcsán két Lengyelország kialakulásáról beszélt, amit a választási térképpel igyekeztek alátámasztani. Mint ismert, a voksoláson Andrzej Dudát (Jog és Igazságosság) újraválasztották. Morawiecki örömét fejezte ki a választási eredmény kapcsán, szerinte a köztársasági elnök nagy szerepet játszik Lengyelország biztonság- és külpolitikájában is.

“Az elmúlt huszonöt évben Lengyelország olyan ország volt, amelyről mások beszéltek, nem pedig olyan ország, amely önmagáról szólt. Ezt bizonyítja a média területén a külföldi média kezdeményezéseinek átvétele. Ezért tevékenységünk alapja – amint azt az elmúlt öt év is mutatja – a lengyel szuverenitás megőrzése és erősítése” vélekdett az NGO-k befolyásszerzési kísérletével kapcsolatos kérdésre a lengyel kormányfő.

Forrás:
https://www.origo.hu/nagyvilag/20200728-mateusz-morawiecki-interju-magyar-hirlap.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Földbe csapódott három hőlégballon, legalább húsz sérült van

Három városnéző hőlégballon csapódott a földbe hétfőn az Egyesült Államokban, Wyoming államban. Az egyik utas …