2021. december 5., vasárnapMa Vilma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.05. Vilma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Marx és Lenin is ott volt Engels indiai esküvőjén

Hirdetés

Marx és Lenin is ott volt Engels indiai esküvőjén

India legnépesebb államában, a délnyugaton fekvő Keralában tartották a hónap elején a furcsa esküvőt, amelyről egy helyi hírportál is beszámolt. Marx, Lenin és Ho Si Minh tényleg megjelentek a szertartáson, de egyikük sem volt német, orosz vagy vietnámi állampolgár. Valamennyien a helyi kommunista párt tagjai, akik elvtársuk egybekelését ünnepelték meg egy helyi trendi szállodában. Csak a pontosság kedvéért, Lenin és Engels testvérek, míg Marx és Ho Si Minh kommunista káderek gyermekei. Valamennyien aktív tagjai az indiai kommunista pártnak, bár Marx kizárólag az esküvű kedvéért repült haza a szuperkapitalista öbölmenti Dubajból, ahol vélhetően munkát vállalt.

Rövid indiai kommunista párttörténet

Ma már furcsának tűnik számunkra, de Indiában a kommunista párt mintegy hatvan éve meghatározó politikai tényező helyi szinteken. A nagypolitikába ugyan nem igazán szóltak bele – bár 1996-ban egyszer majdnem ők adták a miniszterelnököt, ám végül mégis az ellenzéki szerepet választották, amit utólag politikai baklövésnek tartanak. 

A legrégebbi az Indiai Kommunista Párt, amelyet majdnem száz éve alapítottak.

Hirdetés

Szerepe igazán India függetlenné válása után nőtt meg, azonban idővel kettészakadt, később pedig egyre több kisebb baloldali párt vált ki belőle. Az egyik legnagyobb pártszakadás a hatvanas években történt, amikor nemzetközi szinten is éles konfliktus támadt a szovjet és a kínai kommunisták között. Ekkor egy harmincfős csoport […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/11/18/kommunista-part-india-eskuvo-marx-lenin-engels/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tévedésből lelőtték a munkásokat, gyújtogatnak a falusiak

Szandip M. Tamgadzse, a nágaföldi rendőrség munkatársa elmondta: hat munkást öltek meg, miközben hazafelé tartottak …