2021. november 30., keddMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 368,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 353,00 Ft
2021.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 368,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 353,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Már harmadszor választ idén Bulgária

Hirdetés

Már harmadszor választ idén Bulgária

Vasárnap ismét előrehozott választásokat tartanak Bulgáriában, ahol ezúttal a parlamentre és a köztársasági elnökre is voksolhatnak. Utóbbi jelentősége alapvetően szimbolikus, ugyan az elnök vétózhat, és kinevezhet néhány magas rangú tisztségviselőt, azonban a tényleges hatalom és a végső döntés általában a parlament kezében van.

Bulgáriában idén ez már a harmadik előrehozott választás, arról pedig korábban az Index is beszámolt, hogy a bolgár belpolitika töredezettsége miatt már április óta

nincsen olyan lehetséges koalíciós struktúra, amely többséget eredményezne a törvényhozásban.

Hirdetés

A belpolitikai válság akkor kezdődött, amikor 2020 júliusában az ügyészi hivatal razziát tartott az elnöki hivatalban, aminek eredményeképpen kormányellenes tüntetéssorozat robbant ki. Szlavi Vasziljev politikai elemző és volt elnöki tanácsadó szerint ugyanakkor ez az esemény csak megerősítette az elnöki intézményt.

Az elnökválasztás előtt a jelenlegi elnök, Rumen Radev előnye a közvélemény-kutatások szerint 20 százalékpont, ami azt jelenti, hogy Radev minden bizonnyal megnyeri a választást, de nem egy fordulóban. Második fordulós ellenfele november 21-én Anasztaz Gerdzsikov, a Szófiai Egyetem rektora lehet, akit a bolgár politika erős embere, Bojko Boriszov és pártja támogat.

Az áprilisi parlamenti választások az előbb említett Boriszovot eltávolították a hatalomból. Ennek ellenére azóta sem sikerült kormányt alakítani, amely betölthetné az egykori testőr és tűzoltó által hagyott űrt. A második, júliusi választás sem jelentett előrelépést az áprilisihoz képest.

Itt kerül a képbe Kiril Petkov, akinek a politikája abszolút beleillik azokba a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/11/14/bulgaria-valasztas-kormanyvalsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét Putyin közvetítése kellett Örményország és Azerbajdzsán megbékéléséhez

Ismét Putyin közvetítése kellett Örményország és Azerbajdzsán megbékéléséhez

Jereván hiába kért korábban katonai segítséget Moszkvától, az orosz elnöktől mindketten a békét szimbolizáló olajfa …