2023. szeptember 29., péntekMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Már évtizedek óta kémállatok ólálkodnak körülöttünk

Már évtizedek óta kémállatok ólálkodnak körülöttünk

A jelenleg is zajló orosz–ukrán háború kiélezte az országok között feszülő ellentéteket, illetve szembetűnőbbé váltak az erőforrásbeli különbségek is. A Szovjetunió felbomlása után függetlenedő Ukrajnával szemben Oroszország nagyhatalomnak számít, ami részben nyersanyagkészleteinek, nemzetközi befolyásának és katonai erejének köszönhető – ők rendelkeznek a világ egyik legnagyobb fegyverarzenáljával, köztük atombombákkal. Azt azonban már az első és második világháború alatt megtapasztalhatták az Oroszországgal (korábban a Szovjetunióval) szemben álló államok, hogy nemigen válogatnak az eszközökben, ha harcról van szó.

Az orosz titkosszolgálat, a KGB például egykor közel 500 ezer kémet foglalkoztatott, ám a titkosszolgálat 1991-ben megszűnt. Úgy tartják, az ügynökök alkalmazásán kívül Oroszország egy titkos programot is elindított, hogy állatokat tanítsanak a kémkedésre, köztük például delfineket. Történetesen a napokban bukkant fel Svédország partjainál az a beluga, Hvaldimir – a neve Vlagyimir Putyinéból eredhet –, amely egy katonai állatkiképző projekthez tartozhat. Egyes szakértők úgy vélik, az oroszok célja, hogy mélytengeri ügynökökké képezzenek állatokat, amelyek képesek kémkedni, sőt, megtámadni az ellenséges hajókat, illetve azok személyzetét.

Hvaldimirt először 2019-ben látták a horgászok egyedül úszni Norvégia partjainál, és már azzal felhívta magára a figyelmet, hogy közel merészkedett az emberekhez, ami egyáltalán nem gyakori. A hátán viselt heveder, amelyen az állt: „Szentpétervár felszerelése”, illetve a rajta talált, két GoPro kamerának elhelyezett tartóberendezés pedig egyértelművé tette a származási helyét. A kémállatok létezését természetesen sosem ismerte el Oroszország, azonban norvég szakértők szerint a belugán talált hám Putyin haditengerészetének katonai programjából származik.

Néhány hónappal később Hvaldimir újra jelentkezett, ám akkor úgy vélték, az igen alultáplált állat elszökhetett, amikor épp egy orosz tengeralattjáró-bázisra vitték. Ezt követően alakult meg a  OneWhale nevezetű csoport, akik azt tűzték ki célul, hogy nyomon követik a belugát, majd később megpróbálják visszajuttatni őt természetes lelőhelyére. Hvaldimir éveken át lazacfarmok környékén ólálkodott, illetve a norvég fővárosban, Oslóban is látták. Az elmúlt két hónapban több mint 1440 kilométert tett meg. A hírek szerint a Murmanszki Tengerbiológiai Kutatóintézetben képezték ki. Vele együtt a kémállatok létezését támasztja alá az orosz állami tévé közlése még 2017-ből, miszerint a hadsereg bálnákkal, delfinekkel és fókákkal tervezte felvértezni hadseregét. 

Hvaldimir

Hvaldimir

Fotó: Olivier Borde / Bestimage / Northfoto

Az amerikaiak után mentek

Egyes jelentések szerint a Hvaldimirhez hasonló belugákat arra tanították be, hogy őrizzék a haditengerészeti támaszpontok bejáratait, segítsék a búvárokat, és szükség esetén megöljenek minden idegent, aki belép a területükre. A szakértők úgy vélik, a kémállatok az Egyesült Államok és a szovjetek közötti hidegháborús verseny örökségei. Azt feltételezik, az oroszok azután kezdtek kutatni a cetfélék katonai felhasználásával kapcsolatban, hogy 1966-ban a fülükbe jutott, hogy az amerikaiak kamikaze delfineket képeznek ki, amelyek képesek észlelni és megtámadni a szovjet tengeralattjárókat.

Egy 1976-os CIA-jelentésben azt írták, a szovjetek palackorrú delfinek kiképzését tűzték ki célul, és úgy fogalmaztak, az állatok akár már két éven belül el tudnak majd helyezni különböző csomagokat, köztük nyomkövető eszközöket vagy robbanóanyagokat a hajókon. Az oroszok által alkalmazott belugák végül Alaszka közelében telepedtek le, majd a Krím félszigethez kerültek, és a Szovjetunió 1991-es összeomlása után Ukrajna örökölte őket. A kiképzési programra azonban a továbbiakban már nem volt elegendő tőke, így a megmaradt négy delfin és egy beluga előbb egy delfináriumba került, majd megvették az irániak.

Ahogy az állatok korábbi kiképzője, Borisz Zhurid beszámolt róla, arra tanították őket, hogy a hátukra erősített szigonnyal támadják meg az ellenséges búvárokat, vagy a felszínre húzva segítsék elő, hogy a szovjet tengerészek elfoghassák őket. Sőt, öngyilkos küldetésekre is küldték az állatokat: aknákat helyeztek el rajtuk, amelyek a hajóval érintkezve felrobbantak. A hírek szerint a delfinek meg tudták különböztetni a szovjet és az ellenséges tengeralattjárókat a propellereik hangja alapján. Mint kiderült, az orosz […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/06/07/oroszorszag-kemkedes-balna-delfin-allatok-cia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Brutálisan meggyilkolták egy technológiai cég fiatal vezérigazgatónőjét

Vérbe fagyva találták rá hétfőn egy baltimore-i lakásban a 27 éves Pava LaPere holttestére. Az …