2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Már csak Magyarországon múlhat a finnek NATO-csatlakozása

Hirdetés

Már csak Magyarországon múlhat a finnek NATO-csatlakozása

Az újraválasztásáért kampányoló török elnök, aki tavaly óta akadályozza Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, szerda reggel utalt arra, hogy pozitívan reagál a NATO-csatlakozással kapcsolatban Helsinkinek tett „ígéretére”.

„Tiszteletben tartjuk az általunk tett ígéretet” – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan.

Pénteken találkozunk az elnökkel, és megtesszük, amire az ígéretünk kötelez

– tette hozzá.

Hirdetés

A Svédországgal 2022 májusában közösen beadott finn NATO-felvételi kérelmet a török parlamentnek kell ratifikálnia. A ratifikálás időpontja egyelőre nem ismert, nem tudni, hogy a május 14-ére kitűzött törökországi választások előtt vagy után kerül rá sor.

Svédország esetében bonyolultabb a helyzet, Törökország ugyanis egyebek mellett Svédországban élő kurd „terroristák” támogatásával vádolja Stockholmot. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kedden ismerte el, hogy az elmúlt hetekben nőtt az eshetősége annak, hogy Finnországot előbb veszik fel a NATO-ba.

A két, korábban semleges észak-európai ország az Ukrajna elleni, 2022. február 24-én kezdődött orosz invázió után döntött arról, hogy csatlakozik az észak-atlanti szövetséghez.

Magyarország szerepe

A két észak-európai ország tavaly májusban adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz az ukrajnai háború kirobbanása után. A bővítéshez szükséges, hogy az összes tagállam ratifikálja a csatlakozást. Törökország a kezdetektől ellenezte a bővítést arra hivatkozva, hogy Svédország – Ankara megítélése szerint – kurd terroristáknak ad menedéket.

Februárban a svéd rendőrség be is tiltott egy, a muzulmánok szent könyve, a Korán elégetését tervező tüntetést, miután egy ilyen eset januárban heves török reagálást váltott ki, hogy ezzel is bizonyítsák a török vádak ellenkezőjét.

Február 28-án Sanna Marin megjegyezte, hogy még a magyar parlamentnek is ratifikálnia kell a NATO-bővítést, amelyet a magyar kormány – a finn miniszterelnök szavai szerint – támogatásáról biztosított, és nem támasztott feltételeket a jóváhagyásához. Jens Stoltenberg Magyarországgal kapcsolatban úgy fogalmazott,

azt reméli, Budapesten gyorsan zöld jelzést kaphat az ügy.

De nem így lett. Március 7-én a Hende Csaba vezette magyar küldöttség Helsinkiben és Stockholmban <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/03/15/svedorszag-finnorszag-nato-csatlakozas-torokorszag-magyarorszag-ratifikacio-sauli-niniisto/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megbukott az orosz határozattervezet az Északi Áramlatnál történt robbanás kivizsgálásáról

Megbukott az orosz határozattervezet az Északi Áramlatnál történt robbanás kivizsgálásáról

Az előterjesztést egyedül Oroszország, Kína és Brazília támogatta, míg a testület 12 másik tagja tartózkodott. …