2023. december 10., vasárnapMa Judit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.12.10. Judit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Már az egész világ láthatja, félelmetes fegyvert villantott az izraeli haderő

Hirdetés

Már az egész világ láthatja, félelmetes fegyvert villantott az izraeli haderő

„A Magellán egység a légierővel együttműködve terroristák tucatjait likvidálta az Iron Sting elnevezésű innovatív és rendkívül precíz aknavetővel” – közölte az izraeli légierő az X-en. A légierő által megosztott felvételen látható működés közben. Az Iron Sting GPS- és lézeres irányítással van felszerelve, a lövedéke 120 milliméteres, és 1-12 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik.

Az Elbit Systems fejlesztette ki, először 2021-ben mutatták be. Az aknavető nyílt terepen és városi környezetben egyaránt használható, miközben precíz célzásával csökkenti a civilek sérülésének lehetőségét – írja az ndtv.com.

יחידת מגלן בשיתוף חיל-האוויר, סיכלה עשרות מחבלים באמצעות מגוון אמצעי לחימה, ביניהם פצצת מרגמה (פצמ״ר) חדשנית ומדויקת, הנקראת “עוקץ פלדה”.

צפו בתיעוד מתקיפת משגר רקטות באמצעות “עוקץ פלדה” pic.twitter.com/ucphdgboJN

Hirdetés

— Israeli Air Force (@IAFsite) October 22, 2023

Nagyon precíz az Iron Sting

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az Index megkeresésre leszögezte, ez a fegyver egy irányított aknavető gránát. A NATO-szabványos 120 milliméteres aknavetőkhöz rendszeresítették. A modern aknavetők már mind hátultöltősek, és nagyjából a tavalyi évben nyilvánították hadra foghatónak a rendszert. A mostani konfliktus az első, amikor élesben, valós harchelyzetben kipróbálták – tette hozzá Kaiser Ferenc.

Az izraeliek a mennyiséget gyakran minőséggel ellensúlyozzák.

Az Iron Sting aknavetőgránátban az a meglepő, hogy ilyen kicsi lőszerhez nem mindig szoktak irányítórendszert kifejleszteni. „Ezt részben azért használják, mert sűrűn lakott területen bújik el a Hamász. A terrorszervezet hírhedt arról, hogy iskolák, mecsetek, piacok, kórházak mellé, valamint alá teszik a fegyverraktárait” – hangsúlyozta az NKE docense.

Ez a 120 milliméteres gránát 14, a 155-ös 45-50 kilogrammot nyom. Kaiser Ferenc arra is rávilágított, hogy a légerő által használt bombák jelentős része 245 kilós. Tehát jóval nagyobb a robbanás, így jelentősebb az úgynevezett másodlagos károkozás: sokkal több civil hal […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/10/24/terror-izrael-haboru-hamasz-gazai-ovezet-idf-iron-sting-rendszer/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …