2023. december 6., szerdaMa Miklós napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2023.12.06. Miklós Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Magyarországon a világ szeme: 31 ország vár Orbán Viktorék döntésére

Hirdetés

Magyarországon a világ szeme: 31 ország vár Orbán Viktorék döntésére

Svédország másfél éve megindult csatlakozási folyamata jóval hosszabbra húzódott, mint a finneké, akik idén tavasszal már csatlakozhattak a szövetséghez. A svédek csatlakozását két ország, Törökország és Magyarország lassította. A magyar kormány hónapokkal ezelőtt azt ígérte: nem Magyarország lesz az utolsó, amely jóváhagyja a csatlakozást. 

Az Országgyűlésben azonban azóta sem került napirendre a kérdés, és hétfőn Recep Tayyip Erdogan török elnök benyújtotta a parlamentnek a Svédország NATO-tagsági kérelmét jóváhagyó törvényjavaslatot ratifikálásra. Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson üdvözölte a lépést (annak egyébként, hogy a török parlament mikorra hagyhatja jóvá a NATO-csatlakozást, nincs konkrét határideje). 

Erről a fejleményről esett szó a NATO keddi, Svédországban tartott sajtótájékoztatóján is, amelyen egyrészt Jens Stoltenberg főtitkár beszélt. Mint mondta, a török parlament részéről „gyors ratifikációra számít”. Hozzátette azt is, hogy a svédek csatlakozása erősíteni fogja a NATO-t, az ország készen áll a tagságra, és „eljött az idő”, hogy mindez valóra váljon. Ezután tért ki Magyarországra.

Hirdetés

„Ami Magyarországot illeti, ők többször is mondták, hogy nem ők fogják utolsóként jóváhagyni a csatlakozást, és mivel már csak két ország van, amely nem ratifikálta ezt, szerintem ezt azt jelezheti, hogy Magyarország nem fogja késleltetni a folyamatot” – mondta Stoltenberg a The National News hírportál szerint a sajtótájékoztatón.

Az övéhez hasonló véleményt fogalmazott meg Ulf Kristersson miniszterelnök is, aki azt mondta:

Több alkalommal is biztosított Magyarország miniszterelnöke, hogy nem fogják késleltetni Svédország csatlakozását, és úgy hiszem, hogy állni fogják a szavukat.

A sajtótájékoztatóról a <a href="http://“I%20now count on the speedy ratification by the Turkish parliament,” Stoltenberg said at a news conference with […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/10/24/svedorszag-nato-csatlakozasa-ratifiikacio-torokorszag-magyarorszag-jens-stoltenberg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …