2021. június 25., péntekMa Vilmos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
2021.06.25. Vilmos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Magyar emigránsok Ausztria legmagasabb hegyének lábánál

Hirdetés

Magyar emigránsok Ausztria legmagasabb hegyének lábánál

Különös, mégis ismerős akcentussal köszönt hangos Grüss Gott!-tal a huszonéves pincérfiú a Hotel Lukashansl bejáratánál. Pillanatnyi tétovázás után utánafordulok. „Nem magyar vagy véletlenül?” Boldog mosoly ömlik el a srác arcán. „Ezek szerint ti is azok vagytok!”

Velünk történt meg kedden ez a találkozás a Salzburg tartománybeli Bruck an der Grossklocknerstrasse nevű falucskában, a Salzach folyó partján, ahol megszálltunk a magyar labdarúgó-válogatott saalfeldeni edzőtábora felé menet. Velünk, de nagy valószínűséggel még több tucat, talán több száz ausztriai falu vagy város panziójában, szállodájában, éttermében vagy benzinkútjánál is megeshetett volna, hiszen messze nem Robi, a zalakarosi illetőségű fiatalember az egyetlen magyar vendégmunkás az ausztriai szolgáltató szektorban. Pedig nem Burgenladban járunk, pár kilométerre a határtól – ahol mindig is hemzsegtek a naponta ingázó soproni, szombathelyi, szentgotthárdi, körmendi felszolgálók –, hanem Ausztria szívében, hatszáz kilométerre Budapesttől.

Az ma már közhelyszámba megy, hogy a Bécset, Linzet, Salzburgot elkerülő autópálya minden töltőállomásának shopjában magyar a hivatalos nyelv, de az mégiscsak szíven üt, amikor egy eldugott, isten háta mögötti alpesi falucskában is anyanyelveden veszi fel a rendelést a pincér.

Robi még csak két éve dolgozik a Grossglockner, Ausztria legmagasabb, csaknem négyezer méteres hegycsúcsának a tövében, német nyelvtudása bőven hagy kívánnivalót, Nóra viszont – akivel másnap, szerda reggel találkozunk az étteremben – folyékonyan, amennyire meg tudom ítélni, hibátlanul beszéli Goethe nyelvét.

Hirdetés

„1989-ben jöttem ki Ausztriába Tatabányáról, az életem nagyobb részét itt éltem le, megvan az állampolgárságom, ránézésre nem lehet megkülönböztetni egy tőrőlmetszett osztráktól, mégis, a mai napig Ausländerként tekintenek rám, valamilyen szinten másodrendű polgár vagyok” – magyarázza némi keserűséggel a hangjában.

Az ötven körüli Nóra egyedülálló anya, felszolgálói fizetéséből tartja el önmagát és neveli tizennégy éves fiát. Amikor megjegyzem, hogy a havi háromezer eurós (több mint egymillió forintos) jövedelméből mindez nem jelenthet problémát, keserű kacajra fakad.

Háromezer euró?! Te el vagy tévedve! (Kezdettől fogva automatikusan tegezi az embert, úgy látszik, errefelé ez így szokás…) Itt egy felszolgáló fizetése 1200 és 1600 euró között mozog, a szezontól függően. Nyáron, a főszezonban többet keresünk, de többet is dolgozunk. Itt, a vendéglátásban hatnapos a munkahét, nincs szabad szombat. Viszont tény és való, a koronavírus miatti lezárás hónapjaiban is kaptuk a fizetésünk jelentős százalékát, az úgynevezett Kurzarbeitgeldet, mert a kormány támogatásként folyósította azon munkavállalók bérének 60-80 százalékát, akiket e segítség nélkül a koronavírus-válság miatt el kellene bocsátania a munkáltatónak.

DSC0259

Fotó: Kaszás Tamás

Aztán belemegyünk a részletekbe. Nóra az 58 négyzetméteres lakásáért havonta 680 eurós (jelenlegi árfolyamon 238 000 forint) lakbért fizet, ehhez jön még a villany, a tévé és az internet összesen kilencven eurós díja, ami így már összesen 770 euró.

De még nincs vége a kiadásoknak, ha van autód, akkor a kocsi- és a lakásbiztosítás, ami együttesen felmegy száz euróra – folytatja Nóra, jelezve, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/06/02/magyar-emigransok-a-grossglockner-toveben/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiadványban magyarázzák az ukránoknak, hogy mit tegyenek egy teljes orosz invázió esetén

Kiadványban magyarázzák az ukránoknak, hogy mit tegyenek egy teljes orosz invázió esetén

Mi a teendő lőtámadás esetén, mi kerüljön bele a mentőládába, mit tartalmazzon a házipatika – ilyen …