2021. április 20., keddMa Konrád, Tivadar napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
2021.04.20. Konrád, Tivadar Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Macron kontra radikális iszlám

Hirdetés

Macron kontra radikális iszlám

Emmanuel Macron tavaly októberben, vagyis abban a hónapban, amikor brutálisan meggyilkolták Samuel Paty középiskolai tanárt, ismertette az iszlamista radikalizmus elleni akciótervét. A nemzetgyűlés által februárban elfogadott törvénytervezetben konkrétan nincs leírva, hogy a muzulmánokról van szó. Az általános cél, hogy megakadályozzák egyes csoportok vallási vagy etnikai hovatartozás alapján történő elkülönülését a társadalmon belül.

Fejérdy Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az Index kérdésére így foglalta össze a tervezet főbb pontjait:

  • Az állami támogatást élvező egyesületeknek el kell magukat kötelezniük a köztársaság értékei és elvei mellett, a külföldről dotált szervezeteket fokozottan ellenőriznék, a bizonyíthatóan radikális eszméket hirdetőket megszüntetnék.
  • Szigorúbban felügyelnék a mecsetekbe hívott külföldi hitszónokokat.
  • Franciaországban viszonylag elterjedt az állami köznevelésen kívüli otthoni tanulás, ezt csak alapos indokkal tennék lehetővé, elkerülve azt, hogy a papíron házi oktatásban részesülő diákokat illegálisan működő muzulmán intézményekbe járassák.
  • Büntethetővé tennék azokat, akik a közösségi oldalakon személyes adat nyilvánosságra hozásával vagy gyűlöletbeszéddel veszélyeztetik mások életét.
  • Büntethetővé válnának a szüzességi igazolást kiállító orvosok. Megerősítenék a poligámia és a kényszerházasság elleni lépéseket is.

A szenátusi vita most kezdődött, és az már most látható, hogy nem lesz egyszerű menet a kormány számára. Az ellenzéki jobboldal szerint, akik egyébként többségben vannak a felsőházban, túl puhány a tervezet, ezért kibővítenék azt többek között az iszlamista szeparatizmus fogalmával, a burkini viselésének határozottabb tiltásával, valamint nem hosszabbítanák meg azoknak a külföldi állampolgároknak a tartózkodási engedélyét, akik nem tartják be a köztársaság elveit.

A felsőoktatáshoz is erélyesebben nyúlnának, miután sokszor problémát okozott, hogy imaóra néven olyan termeket is lefoglaltak, ahol abban az időpontban egyetemi előadás zajlott volna. Az otthoni tanulásra vonatkozó szigorítást viszont kivennék, mert az érintett gyerekek többsége keresztény.

Hirdetés

A Mélenchon-féle radikális baloldal szintén kritikát fogalmazott meg, de épp a másik nézőpontból: szerintük méltatlan a köztársasághoz az ilyen törvénykezés, és felerősítheti a diszkriminációt.

A folyamat elhúzódásához minden körülmény adott, a szenátusi vita és a várható módosítások után a tervezet visszakerül a nemzetgyűlés elé, sőt, később még az alaptörvényt védő tanácsnál is meg lehet támadni külön-külön az egyes paragrafusokat.

Társadalmi feszültség

A vallási hovatartozásról Franciaországban nem végeznek felméréseket, a nem hivatalos adatok szerint a lakosság 6-7 százaléka […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/03/31/macron-szembeszall-a-radikalis-iszlammal-mikozben-egy-oriasmecset-epiteserol-vitaznak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megválasztották Raúl Castro utódját a Kubai Kommunista Párt élén

Megválasztották Raúl Castro utódját a Kubai Kommunista Párt élén

A várakozásoknak megfelelően Miguel Díaz-Canel államfőt választották meg Kuba legbefolyásosabb tisztségére, a Kubai Kommunista Párt első …