2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ma már olyan magányosak az emberek, hogy az nemzetbiztonsági kockázatot jelent

Hirdetés

Ma már olyan magányosak az emberek, hogy az nemzetbiztonsági kockázatot jelent

A magány mára komoly társadalmi problémává vált – de egyben nemzetbiztonsági fenyegetést is jelent. Ez furcsán hangozhat, de elég csak abba belegondolni, hogy milyen könnyű befolyásolni a magányos és kétségbeesett embereket.

Vegyük példának a biztonsági közösség körében Sweet Dave-ként elhíresült David Franklin Slatert, az amerikai hadsereg nyugalmazott alezredesét, a légierő civil alkalmazottját. Az év elején Slater ellen vádat emeltek, amiért titkos információkat adott át egy személynek – aki azt állította magáról, hogy ukrán nő – e-mailen és egy meg nem nevezett online üzenetküldő platformon keresztül. Az üzenetekből ítélve Slater különlegesnek akarta érezni magát. A személy mellett, akivel levelezett, hősnek érezte magát, nem csak egy nebraskai nyugdíjas katonának – írja a Foreign Affairs

A szex alapvető motiváció a kémkedésben, de a mostani esetek sokkal többről szólnak. Vegyük például a Nemzeti Gárda légierejének tagját, Jack Teixeirát, aki szigorúan titkos információkat szivárogtatott ki, hogy lenyűgözze ismerőseit a Discord üzenetküldő platformon. 

Hirdetés

Amerikában a minősített információkhoz való hozzáférés jogosultságát meghatározó Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság szerint „a biztonsági átvilágítás során egy személy lojalitását, jellemét és megbízhatóságát vizsgálják annak garantálása érdekében, hogy az illető jogosult legyen a nemzetbiztonsági információkhoz való hozzáférésre” – írja a magány és nemzetbiztonság kapcsolatáról a Military Times katonai szaklap hasábjain megjelent cikkében Jack Hammond nyugalmazott dandártábornok. 

A mentális egészségi problémák aggályokat vetnek fel a jogosultsággal kapcsolatban, mivel rossz ítélőképességet, megbízhatatlan vagy diszfunkcionális viselkedést okozhatnak.

Emiatt léteznek listák a kizáró körülményekről és viselkedésformákról, amelyeket a biztonsági ellenőrzésre való alkalmasság meghatározásához használnak.

Ezekről a listákról azonban hiányzik a magányosság, a gyenge önbecsülés és a szociális szorongás, valamint a narcizmus – amely vonások jellemzőek Teixeirára, csakúgy, mint a legtöbb iskolai lövöldözőre. 

Magány és fantázia

Az internet révén soha nem látott mértékű kizsákmányolás válik lehetővé. Néha még csak külföldi szereplők sem kellenek hozzá. Gondoljunk csak Anna Gabrielian és házastársa, Jamie Lee Henry esetére, két amerikaira, akiknek ügyét most tárgyalják újra, miután azzal vádolták meg őket, hogy titkos információkat adtak át Oroszországnak. 

Mi köze egy házaspárnak a magányhoz és a fantáziavilágokhoz? 

Ha megnézzük a kapcsolatban megjelenő hatalmi dinamikát, az sokatmondó. Henry és Gabrielian egyoldalú kapcsolatban éltek, Gabrielian egy fantázia-álomvilágba merült, ahol „mindent feláldozott” egy távoli, mitikus Oroszországért. És nyomást gyakorolt a házastársára, hogy ebben ő is részt vegyen. 

Gabrielian annyira elveszítette […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/30/egyesult-allamok-magany-nemzetbiztonsagi-kockazat-jack-teixeira-titkosszolgalatok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csaknem kétmillió forintot kell fizetnie egy újságírónak, aki Giorgia Melonin gúnyolódott

Giulia Cortese még 2021 októberben tette közzé a testszégyenítésnek minősített bejegyzést az X-en. A kiszabott …