2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ma dől el, hogy kapunk-e pénzt az uniótól

Hirdetés

Ma dől el, hogy kapunk-e pénzt az uniótól

A döntés lehetőségéről a héten adott hírt a Népszava. Az írásból kiderül, hogy a javaslatot a döntéshozó pénzügyminiszteri tanácsnak (ECOFIN) terjesztik be, és várhatóan pénzügyi szankciókat javasolnak majd, amiért a magyar kormány nem adott megfelelő válaszokat a korábbi uniós támogatásokat érintő, korrupcióval kapcsolatos aggodalmakra.

Csütörtökön az ügyre rálátó, de névtelenséget kérő két szakemberre hivatkozva jelentette a Reuters, hogy a javasolt megvonások a 2021-2027-es költségvetés ránk eső részének akár a 70 százalékát is elérhetik. A teljes összeg 22,5 milliárd euró, és ha ilyen arányú marad az elvonás, akkor az mintegy 16 milliárd eurós veszteség lenne számunkra. A helyzet azonban ennél is rosszabb, mert ezek az elvonások azon felül lennének, hogy jelenleg is blokkolják a koronavírus járvány utáni gazdasági helyreállítási alapból – elvileg – nekünk járó mintegy 5,8 milliárd eurót.

De lesz egy kiskapu

A Reuters és a napi.hu értesülései szerint a javaslatnak része lesz az is, hogy engedélyezzenek Magyarországnak egy három hónapos átmeneti időszakot. Ez idő alatt Brüsszel megbizonyosodhatna arról, hogy tényleg komolyan-e gondolja a kormány az augusztusban küldött budapesti vállalásokat, és tényleg hatékonyak-e a  beígért korrupcióellenes és versenybiztosító javaslatok. Értesülések szerint a kormánynak december 22-ig lenne így lehetősége teljesíteni a korrupcióellenes intézkedéseket.

Hirdetés

Állítólag a Bizottság jövő héten küld egy kiegészítő ajánlásokat tartalmazó levelet, amelyben részletesen ismertetik, hogy milyen eljárásrendbeli és hatósági változásokat tartanak fontosnak. Ha lesz átmeneti időszak, az azt jelenti, hogy  lényegében csak ideiglenesen függesztenék fel a kifizetéseket, és ha valódi lépéseket látnak a kormány részéről a brüsszeli aggályok kezelésére, akkor a támogatások egy részét később feloldhatnák.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/09/18/unios-penzek-helyreallitasi-alap-jogallamisag-elvonas-magyarorszag-europai-bizottsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lezuhant egy katonai helikopter Pakisztánban, nincsenek túlélők

A tájékoztatás szerint a baleset vasárnap este, “bevetés közben” történt a Beludzsisztán tartományban található Harnaj …