2020. szeptember 20., vasárnapMa Friderika napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.20. Friderika Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Lukasenko kolhozpopulizmusából elege lett az országnak

Lukasenko kolhozpopulizmusából elege lett az országnak

Eltűntek Minszk utcáiról a rohamrendőrök, a Belaruszt 26 éve irányító Alekszandr Lukasenko láthatóan tényleg kénytelen volt letenni arról, hogy erővel nyomja le a választási csalások miatt ellene kitört tiltakozásokat.

A folyamat már hétvégén elindult, ezt erősítette meg Lukasenko hétfői bejelentése a számára rosszul sikerült gyárlátogatáson, ahol pfujjolások közepette szólt a sztrájkoló dolgozókhoz, majd végül – felülírva a pódiumon elmondottakat, amelyek szerint csak holtan tudják elmozdítani a hatalomból – egy munkásnak kamerák előtt azt mondta: támogatja, hogy népszavazással módosítsák az alkotmányt, amely alapján új helyhatósági, országgyűlési és elnökválasztást tartanának.

Omlik össze Lukasenko hátországa

 Kedden pedig az elnök több külügyi diplomatája lemondott. Moszkva inkább kivár, láthatóan már egy Lukasenko utáni időszakban is gondolkodik – bár volt orosz utalás arra, hogy a két ország szoros kapcsolatából adódó szerződése kalapján segítséget nyújtana, de közvetlen beavatkozás az elnök mellett kevéssé valószínű.

Pénteken és szombaton még minden bokorban volt egy rohamrendőr, vasárnapra viszont piknikhangulat volt a minszki tüntetéseken”

– mondta a belarusz fővárosban egy éve élő Monostori Ákos. Az IT-szektorban dolgozó Budapestről egy éve Minszkbe költözött férfi beszámolója szerint vasárnapra eltűntek az utakról a rendőrség különleges egységeinek kisbuszai is – csak a közlekedési rendőrök maradtak, nekik azonban nincs dolguk a tüntetőkkel. Augusztus 9-én még senki sem gondolta, hogy tíz nappal később ide jut a rendszer. Ákos elmondása szerint a választások előtti időben kollégáival beszélgetve ha előkerült Lukasenko, akkor az általános meggyőződés az volt, hogy változásra volna szükség, de senki sem gondolta, hogy ez jó eséllyel be is következhet.

Mindenkit meglepett a tiltakozások ereje és az, hogy a rendőrség kemény fellépésére sem szűntek meg – ellentétben a korábbiakkal, hiszen voltak nagyobb tüntetések 2006-ban, 2010-ben, 2015-ben is.

„A kollégáim közül, akivel beszéltem, mind változást akart, de ettől még elismerték az itteni élet jó oldalát is.”

A fehérorosz elnökválasztás eredménye és az azt követő tüntetés során történt erőszakos rendőri beavatkozás elleni tiltakozás résztvevői Minszkben 2020. augusztus 16-án.

A fehérorosz elnökválasztás eredménye és az azt követő tüntetés során történt erőszakos rendőri beavatkozás elleni tiltakozás résztvevői Minszkben 2020. augusztus 16-án.

Fotó: Jauhen Jercsak / MTI / EPA

IT-hatalom a szovjetnosztalgia árnyékában 

Minszk ugyanis komfortosabb hely, mint azt sokan távolról gondolnák. A főváros közmondásosan tiszta, a vidéki városok is rendezettebbek, mint az orosz periféria. A közutak minősége is általában jobb, mint Oroszországban vagy Ukrjanában. Sokan épp ezért gondolták, hogy talán nem lesz változás a tiltakozások után sem, és pár őrizetbe vétel, meg egy-egy keményebb rendőri fellépés után mindenki hazamegy: végül is az ország élhető, utazni is lehet szabadon.

Bár Lukasenko kolhozpopulista rendszere nagyban épít a szovjetnosztalgiára – meg ameddig lehetett, az olcsóbb orosz hitelekre, energiahordozókra, az orosz nyersolaj feldolgozása utáni reexportból bejövő haszonra, és az oroszországgal szembeni nemzetközi kereskedelmi embargók kijátszásából bejövő pénzre –, közben az ország kisebb IT-hatalommá is vált. 2005 óta működig a fővárosban az egy IT-ipari park, ahol jelenleg 750 cégnek van képviselete, fokozatos kedvezményeket adnak az ágazatban dolgozó külföldieknek a helyi munkavállaláshoz és igyekeztek piaci alapon megakadályozni az agyelszívást is. Sok egyéb mellett

Belarusz eredetű a Viber és a World of Tanks is.

írta a Meduza.io a belarusz gazdaság koreszerű szegmenséről szóló cikkében.

Belarusz tulajdonban van a jelenleg világszerte 36 ezer embert foglalkoztató Epam System, amelynek központja az Egyesült Államokban van. A minszki születésű Arkagyij Dobkin által alapított és vezetett cégnek Budapesten is van képviselete.

A Wargaming által rendezett World of Tanks verseny 2019. szeptember 15-én, Belaruszban. Az 1998-ban alapított Wargaming, amelynek székhelyét 2011-ben Ciprusra költöztette, világszerte 20 irodával rendelkezik, amelyek közül a legnagyobb Minszkben található.

A Wargaming által rendezett World of Tanks verseny 2019. szeptember 15-én, Belaruszban. Az 1998-ban alapított Wargaming, amelynek székhelyét 2011-ben Ciprusra költöztette, világszerte 20 irodával rendelkezik, amelyek közül a legnagyobb Minszkben található.

Fotó: Getty Images / Getty Images Hungary

A helyi fizetések az ágazatban nominálisan ugyan nem érik el azt, amit Nyugaton meg lehet keresni, a vásárlóereje azonban helyben jóval nagyobb, mint amennyit a magasabb nominális fizetés például Londonban érne.

Egy belvárosi lakás havi bérleti díja Minszkben simán kijön egy alsó-közepes IT fizetés alig tíz százalékából. A 220-270 eurónak megfelelő összeg mellett a közüzemi díjak sem drágák, és az élet is jóval megfizethetőbb.

„Én például Budapesten a külvárosban éltem, 50 percnyire dolgoztam. Most itt élek a elvárosban, 10 percre van gyalog a munkahelyem. A városban a széles utakon az autós közlekedés is kényelmes, a repülőtérre is 40 perc alatt kiérek, pedig messze van” – sorolta Ákos a praktikus példákat.

Aki nincs ellenünk az velünk van

Ő külföldiként semmilyen módon nem vesz részt a politikai életben, de a választásokig számára nem volt látható, hogy az állam látványosan kontrollálná a mindennapokat – legalábbis, amíg az ember nem politizál aktívan. „Engem egy év alatt még egyetlen rendőr sem igazoltatott” – mondta.

Oroszul egyelőre csak tanul, tapasztalata szerint azonban igaz lehet, hogy angolul nyugodtabban osztják meg nézeteiket kollégái. Youtuberkedni is lehet angolul politikai dogokról, igazán akkor kerül a hatalom […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/08/18/lukasenko_kolhozpopulizmusabol_elege_lett_az_orszagnak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Szijjártó szerint szégyen lenne, ha nem Trump kapná a Nobel-békedíjat

Szijjártó szerint szégyen lenne, ha nem Trump kapná a Nobel-békedíjat

Interjút adott Szijjártó Péter a One America Network csatornának – derül ki a külgazdasági és …