2021. december 5., vasárnapMa Vilma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.05. Vilma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Lukasenka már a gázszállítás leállításával is fenyeget

Hirdetés

Lukasenka már a gázszállítás leállításával is fenyeget

Kísértetiesen hasonló jelenetek zajlanak a lengyel-belorusz határon, ahhoz, amilyeneket 2015-ben a magyar-szerb határnál láthattunk. A különbség annyi, hogy akkor a hőségtől is szenvedtek a belépésre várók, most viszont fagyveszély fenyegeti őket. A lengyel határvédelem megerősítésére újabb 15 ezer katonát vezényeltek a térségbe, az ideiglenes kihúzott szögesdrót kerítés felett helikopterek járőröznek, hogy megakadályozzák a több száz áttörési kísérletet.

A több ezer menekült, akik főként Ázsiából és a Közel-Keletről érkeztek egy komoly geopolitikai vita középpontjának főszereplői lettek. Az Európai Unió, az Egyesült Államok és a NATO azzal vádolja a belorusz vezetőt, Alekszander Lukasenkát, hogy az egyre romló emberjogi helyzet miatt hozott nyugati szankciók bosszújaként teremtett szándékosan menekültválságot az unió keleti határán, hogy így próbálja meg destabilizálni az európai tömböt. A Belarusszal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, akiket a belorusz hatóságok szándékosan engedtek be és tömegével szállítanak az uniós határokhoz.

Lukasenka természetesen tagadja az ellene felhozottakat és még ő vádolja a nyugatot, hogy a menekültekkel megalázó módon bánik. 

Hirdetés

Ostromolják a lengyel határt a menekültek

Az éjjel egyébként újabb erőszakos tömeges határsértési kísérletet hiúsítottak meg a lengyel-fehérorosz határon – közölte a lengyel belügyminiszter-helyettes, Bartosz Grodecki a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióval. Grodecki egy 150 fős csoportról beszélt. A lengyel határőrség szóvivője, Ewelina Szczepanska később a PAP hírügynökségnek elmondta: az eset a Bialowieza település közelében történt, a menekültek fadarabokkal és kövekkel dobálták meg a határőröket.  A meghiúsított áttörési kísérlet után a migránsok egy része tüzeket rakott közvetlenül a határvonalnál, másokat a fehérorosz határőrök az erdőbe vittek el.

Crazy situation on Belarus- #Poland border: Lukashenko Gov. escorted ~ 1000 Middle Eastern refugees today to Polish border to make forced entry into EU.

They’re now trapped, in frigid temp., with children & military standoff continues: pic.twitter.com/jRB2ASwepC

— Joyce Karam (@Joyce_Karam) November 8, 2021

A lengyel határőrség beszámolója szerint előző nap 600 áttörési kísérletet állítottak meg a határ mentén, három nagyobb egység próbált meg illegálisan bejutni lengyel területre és mindegyik csoport több mint száz főből állt. Kilenc embert őrizetbe vettek és 48-at azonnal visszaküldtek belorusz területre. A lengyel védelmi miniszter egy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/11/11/lengyelorszag-belarusz-menekultek-hatarvedelem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tévedésből lelőtték a munkásokat, gyújtogatnak a falusiak

Szandip M. Tamgadzse, a nágaföldi rendőrség munkatársa elmondta: hat munkást öltek meg, miközben hazafelé tartottak …