2021. március 8., hétfőMa Zoltán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.03.08. Zoltán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Lövések dördültek a spanyol parlamentben, 40 éve kísértett Franco szelleme

Hirdetés

Lövések dördültek a spanyol parlamentben, 40 éve kísértett Franco szelleme

„Kizökkent az idő; – ó kárhozat!
Hogy én születtem helyre tolni azt.”

Utólag lehetetlen megállapítani, hogy vajon Antonio Tejero csendőr alezredes hallott-e Hamlet monológjáról – pláne Arany János fordításában –, de végül mindegy is. Az viszont tény, hogy amikor a francóista katonatiszt 1981. február 23-án, 18 óra 23 perckor – napra pontosan negyven éve – kétszáz katonai csendőr élén berontott a spanyol parlament alsóháza, a Cortes nagytermébe, elordította Spanyolhonban szállóigévé lett mondatát (¡Quieto todo el mundo! ¡Al suelo! ¡Se sienten, coño!, magyarul: „Nyugalom! A földre! Üljenek le, ba…ák meg!), majd figyelmeztetésképpen háromszor a mennyezetbe lőtt, és 18 órára túszul ejtette a képviselőket.

Akár hallotta a monológot, akár nem, a saját értelmezése szerint „helyre akarta tolni” a kizökkent időt, hiszen nem nézte jó szemmel a Francisco Franco 1975-ös halála óta Spanyolországban bekövetkezett változásokat, a lassan, de biztosan kibontakozó demokratizálódási folyamatot, amelynek egyik központi – a falangisták számára elfogadhatatlan – eleme az addig törvényen kívül álló kommunista párt legalizálása volt. 

Hirdetés

Tejero puccskísérlete nem egy magányos hős őrült próbálkozása volt, a Cortes bevételénél stratégiai szempontból sokkal fontosabb szerepet játszott Jaime Milans del Bosch altábornagy vakmerő húzása. A III. katonai körzet parancsnoka kiküldte tankjait Valencia utcáira, de végül egyetlen ágyúlövés sem dördült el. Hét órával azután, hogy Tejero betört a Cortesbe, I. János Károly király elmondta híres szózatát.

A király beszéde időről időre beleavatkozik a történelem menetébe.

Így volt ez Londonban 1939-ben, amikor VI. György hadat üzent Hitlernek, és így volt 1981. február 24-én hajnali fél kettőkor, amikor I. János Károly hadat üzent a spanyol demokrácia ellenségeinek.

I. János Károly 1981. február 23-án.

I. János Károly 1981. február 23-án.

Fotó: Jacques Pavlovsky / Getty Images Hungary

Hittük ezt sokáig, és hiszik a mai napig Spanyolországban, még azok is, akik amúgy megvetik a szoknyavadász, sikkasztással is megvádolt Rey Emeritust, a kivénhedt és trónjáról lemondott királyt, aki tavaly augusztus óta Abu Dzabiban dekkol, elkerülve a hazájában őt fenyegető felelősségre vonást. 

Hiszen I. János Károly volt az, aki – igaz, hétórás tétovázás után – elküldte híres telexét Milans del Boschnak, aki reménykedett a királyi támogatásban:

„Egyetlen államcsíny-kísérlet sem takarózhat a királlyal. Az államcsíny lényegénél fogva az uralkodó ellen irányul. Utasítalak, hogy parancsold vissza a laktanyákba a csapataidat, amelyeket Valencia utcáira küldtél. Továbbá megparancsolom, hogy mondd meg Tejerónak, azonnal hagyja abba azt, amit a parlamentben csinál. Esküszöm, hogy nem mondok le a trónról és nem hagyom el a hazámat. Aki most nem engedelmeskedik nekem, az egy újabb polgárháborút robbant ki Spanyolországban.”

Igen, a közvélekedés úgy tartja, I. János Károly volt a csak 23-F-ként emlegetett február 23-i puccskísérletet hőse. Csakhogy maga a lemondott király cáfolja részben vagy egészében ezt a hiedelmet abban az interjúban, amelyet a negyvenedik évforduló alkalmából adott az El Mundo című madridi lapnak. 

Juste tábornok volt az, aki a valóságban megakadályozta, hogy Armada bejusson a Zarzuelába, és azt hihesse, hogy én is a puccsistákkal tartok. Továbbá Juste tábornok volt az, aki utasította a Brunete páncélos hadosztályt, hogy tankjaival maradjon a kaszárnyáiban, és ne vonuljon ki Madrid utcáira.

No de ki is volt Juste tábornok, ki volt Armada, és mi az a Brunete, amelynek a nevét viselte az a bizonyos páncélos hadosztály?

Az akkor 63 éves José Juste annak idején harcolt a spanyol polgárháborúban – nem a Köztársaság oldalán –, mérsékelt falangista hírében állt. 1980-ban nevezték ki a páncélos hadosztály élére, amely az 1937-es brunetei csatáról kapta a nevét: Madrid közelében zajlott le Franco és a Köztársaság csapatai között, utóbbiak megsemmisítő vereségét hozva. A puccsisták tervei szerint Alfonso Armadatábornok, a király egykori kabinetminisztere és bizalmasa vette volna át a hatalmat, Leopoldo Calvo-Sotelo miniszterelnök helyére lépve.

<img id="kep_szerkfoto_image_36796053" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3679/36796/367960/36796053_05c7660a24b9bfd6fb08c743d9da737c_wm.jpg" alt="Alfonso Armada" […]


A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/02/23/spanyolorszag-franco-janos-karoly-kiraly-puccs-tejero-jose-juste/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olaszországban elfogtak egy férfit, akinek köze lehetett a Bataclan-merénylethez

Őrizetbe vettek Olaszországban egy férfit, akinek köze lehetett a párizsi Bataclanban, 2015-ben elkövetett merénylethez – …