2023. december 2., szombatMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
2023.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Libanonból is rakétákkal támadják Izraelt, az IDF fokozza a szárazföldi invázió előkészületeit

Hirdetés

Libanonból is rakétákkal támadják Izraelt, az IDF fokozza a szárazföldi invázió előkészületeit

A szakértő az NDTV-nek adott interjúban azt mondta, ha Irán közvetlenül is bekapcsolódik a harcokba, az egy szélesebb körű, pusztítóbb konfliktust okozhat a Közel-Keleten. Ian Bremmer szerint Izrael gázai szárazföldi inváziója elkerülhetetlen, és súlyos globális következményei lesznek.

A szárazföldi háború meg fog történni. Ez több okból is rossz ötlet. Óriási számú palesztin civilt fog megölni, rövid időn belül vagy a palesztinok evakuálására szánt segélyek nélkül fog megtörténni. Ez világszerte visszahatáshoz fog vezetni

– mondta.

Arra a kérdésre, hogy számít-e az izraeli–palesztin konfliktus regionális háborúvá való kiterjedésére, Bremmer azt mondta, hogy ez nem a harmadik világháború, de az az elképzelés, hogy a konfliktus a Gázai övezeten belül marad, „túlságosan meseszerű”.

Hirdetés

Láttunk már dróncsapásokat az amerikai katonai bázisok és felszerelések ellen a térségben. Láttunk már némi vergődést Izrael északi határán a Hezbollah csapásaival. Néhány kisebb behatolás is nagyobb méreteket ölthet. Láttuk, hogy palesztinok tucatjait ölték meg Ciszjordániában. Az izraeli telepesek eddig nem vettek részt ebben az erőszakban, de ez könnyen elterjedhet

– mondta az Eurasia Group alapítója.

Az izraeli–gázai háború gazdasági hatásáról szólva Bremmer elmondta, hogy az „elhanyagolható”, hacsak Irán nem keveredik bele. „Az ukrajnai orosz inváziónak hatalmas gazdasági hatásai voltak. Izrael esetében egy apró gazdaságról van szó” – tette hozzá.

Ha Irán közvetlenül részt vesz a háborúban, az szélesebb körű következményekhez vezet. Az Irán elleni csapások valószínűleg egy jelentős olajválsághoz vezetnek, amely recesszióba taszítja a világot

– fogalmazott a szakértő.

Szerinte a konfliktus, amely a Biden-kormányzat második nagy külpolitikai válsága, hatalmas figyelemelterelést jelent az Egyesült Államok számára. „Ez, mondhatni, odaszögezi Joe Bident olyan vezetőkhöz, akiket nem kedvel, vagy akikben nem bízik, mint például Volodimir Zelenszkijhez és Benjamin Netanjahuhoz” – tette hozzá Ian Bremmer.

Egyre közelebb a szárazföldi invázió

Mint megírtuk, Izrael megfogadta, hogy elpusztítja a Hamászt, az után, hogy a terroristacsoport október 7-én példátlan támadást indított a Gázai övezetből, aminek következtében legalább 1400 embert, többségében civilt ölt meg. 

Válaszul izraeli bombázók egész városrészeket tettek a földdel egyenlővé Gázában, hogy előkészítsék a szerintük hamarosan bekövetkező szárazföldi inváziót. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint eddig legalább 4385 ember vesztette életét a Gázai övezetben, köztük 1756 gyermek. Az adataik szerint a konfliktus következtében további 13 561 ember megsebesült, míg Izrael azt állítja, hogy mintegy 1500 terroristát ölt meg az izraeli területen belül.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) eközben arról számolt be, hogy továbbra is készülnek a szárazföldi offenzívára a Gázai övezetben, és az elmúlt napokban jóváhagyták „a harcok kiterjesztésének terveit”. A Times of Israel szerint az IDF az elmúlt napokban több tízezer katonát vezényelt a gázai határhoz a szárazföldi invázióra való előkészületek részeként.

IDF says that it continuing to prepare for the upcoming ground offensive in the Gaza Strip with “plans for the expansion of the fighting” being approved in recent days. Troops are “conducting training in accordance with the approved operational plans,” the IDF says. pic.twitter.com/VCi4ILCgdp

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) October 21, 2023

A jelentések szerint azonban nemcsak Irán közbelépéséről lehet beszélni, hanem Libanonéról is. A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/10/21/izrael-gazai-ovezet-terror-invazio-iran-kozel-kelet-hezbollah-raketatamadas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …