2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Lezárulhat a viszály az észak-írországi árukereskedelem ügyében

Hirdetés

Lezárulhat a viszály az észak-írországi árukereskedelem ügyében

Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes a BBC közszolgálati televízió vasárnapi magazinműsorában úgy fogalmazott, hogy „haladás történt” a kérdésben, bár a végleges egyezményre még várni kell.

Leo Varadkar ír kormányfő az RTÉ ír közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy az ügy „a megoldás felé araszol”.

Kormányforrásokat idéző brit médiaforrások szerint egy ideig úgy volt, hogy már szombaton bejelentik a megállapodást. A Sky News brit kereskedelmi hírtelevízió úgy tudta, hogy III. Károly király is fogadta volna Londonban Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét az egyezség elérésének alkalmából, de ez a program és egyelőre a megállapodásról szóló bejelentés is elmaradt.

A vasárnapi lapokban idézett brit kormányforrások nem zárják ki, hogy Rishi Sunak miniszterelnök hétfőn a londoni alsóházban ismerteti a megállapodás részleteit.

Hirdetés

Az észak-írországi protokoll ügye a legélesebb viszály forrása az Európai Unió és a brit kormány között azóta, hogy Nagy-Britannia távozott az EU-ból.

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez fűzött 64 oldalas dokumentum alapján Észak-Írország a Brexit után is harmonizált árukereskedelmi viszonyrendszerben maradt az EU egységes belső piacával és vámuniójával, annak érdekében, hogy ne kelljen újból fizikai ellenőrzést bevezetni az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán.

A Brexit óta az EU határvonala

A 499 kilométeres, valaha katonai szigorral őrzött határon, amely a Brexit óta az Egyesült Királyság és az EU egyetlen közös szárazföldi vámhatára, az 1998-as nagypénteki megállapodás által elindított észak-írországi megbékélési folyamat egyik legfontosabb eredményeként hosszú évek óta semmiféle ellenőrzés nincs.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/02/26/brexit-eszak-irorszagi-protokoll-kereskedelmi-egyezmeny-nagy-britanniaval/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Helikopterbalesetben meghalt meg két louisianai rendőr

A hatóságok szerint a rendőrség helikoptere egy autópálya mellett lévő nádas mezőre zuhant. A repülési …