2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Letette esküjét Panama legújabb elnöke, José Raúl Mulino

Hirdetés

Letette esküjét Panama legújabb elnöke, José Raúl Mulino

José Raúl Mulino hétfőn esküdött fel Panama következő elnökeként, és máris hatalmas nyomás nehezedik rá, hogy lassítsa az országot Kolumbiával összekötő Darien hasadékon keresztül elharapódzó illegális migrációt. A 65 éves korábbi biztonsági miniszter azt ígérte, hogy leállítja a dzsungelekkel borított és nagyrészt törvénytelen határon keresztül történő migrációt – írta meg az NBC News.

José Raúl Mulino 2024. július 1-jén

José Raúl Mulino 2024. július 1-jén

Fotó: Aris Martinez / Reuters

A hasadékon tavaly több mint félmillió ember haladt át, és 2024-ben eddig több mint 190 ezren keltek át, a legtöbb migráns Venezuelából, Ecuadorból, Kolumbiából és Kínából érkezett.

Hirdetés

Nem fogom megengedni, hogy Panama nyitott út legyen több ezer ember számára, akik illegálisan lépnek be az országunkba, és akiket egy kábítószer- és emberkereskedelemmel kapcsolatos nemzetközi szervezet támogat

– mondta Mulino hétfőn, miután letette esküjét. „Megértem, hogy a migrációnak mélyen gyökerező okai vannak, de minden országnak meg kell oldania a problémáit” – tette hozzá.

Röviddel Mulino beiktatása után a panamai kormány közleményt adott ki, amelyben leírta, hogy Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter hétfőn egyetértési nyilatkozatot írt alá Javier Martínez-Acha panamai külügyminiszterrel, amelyben az amerikai kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy fedezi a Darien hasadékon keresztül illegálisan Panamába érkező migránsok hazatelepítésének költségeit.

Az amerikai szerepvállalás nagyrészt a kitoloncolási repülőjáratok költségeinek fedezését jelentené. Javier Martínez-Acha kijelölt panamai külügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy az Egyesült Államok segítene a költségek fedezésében, de az összegeket még nem határozták meg.

Véget nem érő küzdelem

“Mulino a napirendjén szereplő legfontosabb kérdésként azt ígérte, hogy véget vet a Darien hasadékon keresztül történő illegális bevándorlásnak” – mondta Michael Shifter, a Georgetown Egyetem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/07/02/panama-elnok-eskutetel-migracio-gazdasag-kozep-amerika-jose-raul-mulino/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csaknem kétmillió forintot kell fizetnie egy újságírónak, aki Giorgia Melonin gúnyolódott

Giulia Cortese még 2021 októberben tette közzé a testszégyenítésnek minősített bejegyzést az X-en. A kiszabott …