2022. december 1., csütörtökMa Elza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2022.12.01. Elza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Lengyelország szerint teljes mértékben Oroszország felelős a rakétacsapásért

Hirdetés

Lengyelország szerint teljes mértékben Oroszország felelős a rakétacsapásért

November 15-én, az esti órákban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba a NATO-tag Lengyelországban, az ukrán határhoz közeli Przewodów városában; a támadásban két ember meghalt. Az incidens után rendkívüli ülést hívott össze a lengyel és a magyar kormány is. Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) hívta össze az illetékeseket, a kialakult válsághelyzet miatt az államfő és a miniszterelnök a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival tanácskozott, és az orosz nagykövetet is bekérették a külügyminisztériumba.

A lengyel kormányszóvivő a rendkívüli ülés után bejelentette, hogy a kabinet megvizsgálja, fennállnak-e az okai a NATO 4. cikkelyének aktiválására (amely azt mondja ki, hogy a tagállamok tanácskozni fognak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint egy adott ország területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti). A lengyel kormányszóvivő azt is közölte, hogy fokozták az ország fegyveres erőinek készültségét. Végül össze is hívtak egy ülést, de nem a négyes cikkely alapján.

Jens Stoltenberg főtitkár  a tanácskozást követően arról számolt be, hogy az incidens után tovább erősítik a NATO keleti szárnyát, és a jövőben növelik az Ukrajnának szállított légvédelmi eszközök mennyiségét, valamint a légvédelmi rakétarendszerek mellett légvédelmi célú drónokat is szállítanak Ukrajnának, amelyek a cirkáló- és ballisztikus rakéták kivédésében is segíthetnek. A NATO-főtitkár kifejtette, hogy ez az eset azt bizonyítja, hogy

az ukrajnai háború veszélyes helyzeteket teremt, amelynek a NATO területein is lehetnek következményei.

Hirdetés

Egyúttal kijelentette: ahhoz, hogy a lengyelországihoz hasonló incidenseket megelőzzék a jövőben, meg kell állítani és békére kell kényszeríteni az oroszokat.

Mindeközben kedden rakétatámadás érte a Barátság kőolajvezetéket is. A Mol lapunknak adott válaszában azt írta: „A találat következtében a Barátság-vezetéken a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé történő kőolaj-szállítások ideiglenesen leálltak.”

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Fotó: Valeria Mongelli / Bloomberg / Getty Images Hungary

A magyar kormány is reagált

Orbán Viktor miniszterelnök kedd este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba. Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. A Védelmi Tanács ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bordás Gábor, Kovács József és Nagy János államtitkárok vettek részt.

A Védelmi Tanács kedd esti tanácskozása után a szerdai kormányülésen is részletesen értékelték a lengyelországi rakétacsapás és a Barátság kőolaj vezeték elleni támadás miatt kialakult helyzetet. A magyar kormány reggel 8 órakor ült össze a Karmelita kolostorban, majd azt követően Szijjártó Péter külügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök is Belgrádba utazott a magyar–osztrák–szerb csúcstalálkozóra. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az ülést követő Kormányinfón ismertették a kormány döntéseit. A Kormányinfó percről percre tudósítását ide kattintva olvashatják el.

A magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozón Orbán Viktor miniszterelnök később kijelentette,

ha a szomszédunkban háború van, akkor mi sem vagyunk biztonságban,

majd hozzátette, az pedig, hogy kedden megszűnt az olajellátás keleti irányból Magyarország felé, jól mutatja, hogy a gazdaság is veszélyben van. Szijjártó Péter külügyminiszter videóval jelentkezett Belgrádból, és bejelentette, hogy szerda délután alacsony nyomással újraindult a kőolajszállítás a Barátság kőolajvezetéken. A normális szint helyreállítása érdekében a műszaki munkálatok továbbra is zajlanak – tette hozzá a miniszter.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/11/16/haboru-orosz-ukran-konfliktus-oroszorszag-ukrajna-lengyelorszag-raketatamadas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új uniós szabványt javasoltak a műanyaghulladék csökkentésére

Új uniós szabványt javasoltak a műanyaghulladék csökkentésére

A 2050-re megvalósítandó klímasemlegesség érdekében előterjesztett új jogszabályok szerint az uniós tagállamok kötelesek lesznek az …