2024. április 23., keddMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2024.04.23. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Lengyel vezetéssel alakul egy magyar–francia szövetség az ukrán gabonaimport ügyében

Hirdetés

Lengyel vezetéssel alakul egy magyar–francia szövetség az ukrán gabonaimport ügyében

Március 21-én kezdődött az idei második EU-csúcs, aminek – mint a felvezető cikkünkben írtuk – az egyik legfontosabb témája Ukrajna támogatása az Oroszország elleni honvédő háborújában és Kijev EU-csatlakozása.

bezár

Ugyanakkor az elmúlt hónapok Európa-szerte rendezett gazdatüntetései miatt napirenden van az európai mezőgazdaság kérdése is. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a közösségi oldalán például a farmerek egyik követelését, az ukrán gabona ügyét jelölte meg a csúcs legfontosabb témájának.

Hirdetés

Ebben pedig nincs egyedül az Európai Unióban,

ugyanis Lengyelország vezetésével Magyarország mellett Franciaország is szigorúbb szabályokat vezetne be az Ukrajnából érkező gabonaimport ügyében.

Mint arról a Politico ír, a tagállamok vezetői nem értenek egyet az ukrán mezőgazdasági termékekről szóló, elsősorban a gabonával kapcsolatos, az Európai Unió Tanácsa (röviden Tanács) által meghozott szerda hajnali döntéssel, ami egy évvel meghosszabbítaná az ukrán agrártermékek vámmentes importját.

Lengyelország mellett Magyarország is a saját piacára gyakorolt negatív hatással ellenzi a döntést, amihez a Politico szerint Franciaország is csatlakozott szigorúbb szabályozást követelve.

Mint ismert, az ukrán gabona importját tavaly Ukrajnához közeli országok, Lengyelország és Magyarország mellett Szlovákia, Románia és Bulgária is ellenezte, mivel szerintük az hátrányt okoz a saját gazdáiknak.

A lapnak az EU-csúcson résztvevő Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a jelenlegi helyzetről úgy nyilatkozott,

Az lényegtelen, hogy milyen különböző geopolitikai vagy stratégiai céljaink vannak, az Európai Unió első és legfontosabb szándékának az állampolgárainak, társadalmi csoportjainak és iparágainak a védelme kell, hogy legyen.

Orbán Balázs arról is beszélt, hogy az EP és a Tanács szerdai döntése olvasata szerint ennek az ellenkezője, az ugyanis az szerinte az európai farmerek és gazdák ellen van.

Mint arról szerdán beszámoltunk, az Európai Unió két törvényhozó szerve, <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/21/europai-unio-eu-csucs-ukrajna-gabona-import-lengyelorszag-magyarorszag-franciaorszag-orban-balazs-mezogazdasag-agrar/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kövér László: Brüsszeli diktatúra helyett szuverén nemzeti államokra van szüksége az EU-nak

Az európai nemzeti parlamentek közötti együttműködés legmagasabb fórumának számító, évente egyszer megrendezett eseményen 39 tagállami …