2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Lemondott a francia Nemzeti Tömörülés főigazgatója az elbukott választás után

Hirdetés

Lemondott a francia Nemzeti Tömörülés főigazgatója az elbukott választás után

Lemondott Gilles Pennelle francia európai parlamenti képviselő a Nemzeti Tömörülés főigazgatói posztjáról, miután Marine Le Pen pártja az első fordulós győzelme után még a relatív többséget sem tudta megszerezni az előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulójában – erősítették meg kedden a pártvezetéshez közeli források a Le Monde című napilap értesülését.

Gilles Pennelle dolgozta ki a miniszterelnöki hivatal nevét viselő, úgynevezett Matignon-tervet, amelynek célja az volt, hogy egy előrehozott választás esetén a párt kormányzásra felkészülten álljon. Erre támaszkodva Jordan Bardella pártelnök és Marine Le Pen nemzetgyűlési frakcióvezető az elmúlt hónapokban rendszeresen kérte a választás kiírását Emmanuel Macron államfőtől.

Három héttel azután, hogy az európai parlamenti választások eredményére hivatkozva a köztársasági elnök feloszlatta a parlament alsóházát és előrehozott választást írt ki,

Hirdetés

az RN és szövetségesei minden idők legjobb eredményét érték el az első fordulóban a szavazatok harmadának elnyerésével, ám a második fordulóban a harmadik helyen végeztek, így csak 143 mandátumot tudtak megszerezni a kormányzáshoz szükséges 289-ből, ami pedig a kitűzött célja volt az RN-nek.

Miközben a párt vezetői korábban azt hirdették, hogy „csak meg kell nyomni egy gombot”, s a Matignon-terv alapján minden választókerületben készen állnak az RN kormányzóképes jelöltjei.

A két forduló közötti kampányban több jelölt miatt magyarázkodniuk kellett egyebek között azért, mert felkészületlennek bizonyultak, vagy a közösségi oldalaikon rasszista meggyőződésüknek adtak hangot.

Jordan Bardella, az RN elnöke hétfőn vállalta a felelősség egy részét pártja veresége miatt. „Mindig követünk el hibákat, én is elkövettem néhányat” – […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/07/09/francia-valasztasok-gilles-pennelle-lemondas-franciaorszag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csaknem kétmillió forintot kell fizetnie egy újságírónak, aki Giorgia Melonin gúnyolódott

Giulia Cortese még 2021 októberben tette közzé a testszégyenítésnek minősített bejegyzést az X-en. A kiszabott …