2022. július 4., hétfőMa Ulrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.04. Ulrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Lehetséges, hogy Macron pártja nem szerez abszolút többséget a francia parlamentben

Hirdetés

Lehetséges, hogy Macron pártja nem szerez abszolút többséget a francia parlamentben

Emmanuel Macron következő öt éve a meggyengült politikai legitimáció jegyében kezdődik – véli Thibaud Gibelin, aki szerint a francia demokrácia kimerülésének jelei már láthatóak. 

Emmanuel Macron első hivatali idejét már a nemzetgyűlés háttérbe szorítása jellemezte. A kényelmes abszolút többség ellenére a végrehajtó hatalom rendeletekkel kormányzott, különösen az egészségügyi válság és a szükségállapot idején. A francia politikai élet tehát intézményesen zárt lehet, de lehet kompenzáció a virulens társadalmi mozgalmakkal, amelyek prototípusa a 2018–2019-ben aktív sárga mellényesek voltak.

Az első forduló kampányát a baloldali erők egy zászló alá, a NUPES (Új Ökológiai és Szociális Unió) nevű szervezetbe tömörülése jellemezte. Ez a koalíció az első fordulóban fej-fej mellett végzett az elnöki párttal a leadott szavazatok 25 százalékával. Ez egyértelmű visszaesést jelent Emmanuel Macron pártja számára, 7 százalékponttal alacsonyabb, mint a 2017-es eredmény.

Thibaud Gibelin szerint lehetséges, hogy

Hirdetés

a köztársasági elnök nem szerez abszolút többséget, és a baloldal és a szélsőbaloldal koalíciója az ország vezető politikai erejeként érvényesül,

ami példátlan rivalizálást jelentene a macronista liberálisok és a szélsőbaloldali erők között.

Emmanuel Macron célja, hogy megőrizze pozícióját a centrumban, így szövetségre léphet a jobbközép Republikánus (Les Républicains) párttal, amely az első fordulóban 10 százalékot ért el.

A jobboldalon a Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National) a szavazatok 18 százalékát szerezte meg, ezzel vegyes eredményt ért el. A jobboldali ellenzék így a második helyre szorul, messze a baloldal mögé.

Ennek két oka van: egyrészt más pártok erősítették Jean-Luc Mélenchon blokkját, másrészt a Nemzeti Tömörülés a háttérben kampányolt, mintha az elnökválasztás első fordulójában elért sikerével a francia politikai élet középpontjába került volna

– véli a szakértő.

A nemzetgyűlési választás a választói összetételben más, mint az elnökválasztás volt, és ez az eredményekben is megmutatkozhat.

Az elnökválasztási bázis a nyugdíjasokra – 17 millió választópolgár – és a lakosság azon kiváltságos rétegére épült, amely még mindig úgy érzi, hogy a köztársaság intézményeiben képviselteti magát, és védve van. Ez a két választói kör úgymond politikai maradvány, amelynek tagjai makacsul támogatják Emmanuel Macront. Ezért lehetséges, hogy a hivatalban lévő kormány fenntartja ugyanazt a politikát, amelyet 2017 óta […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/06/18/francia-nemzetgyulesi-valasztas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lövöldözés volt Koppenhágában, többen megsebesültek

Lövöldözés volt Koppenhágában, többen megsebesültek

A dán rendőrség nagy erőkkel vonult ki az Amager városrészben található Fields bevásárlóközponthoz. Egyelőre nem …