2023. december 12., keddMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.12.12. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Lehetetlen küldetésre indulnak az izraeli erők, a feladat megoldhatatlannak tűnik

Hirdetés

Lehetetlen küldetésre indulnak az izraeli erők, a feladat megoldhatatlannak tűnik

„A felvételek és az izraeli erők kommunikációja alapján ez még mindig nem a nagy szárazföldi támadás, hanem egy pár ezer katonával végrehajtott kisebb hadművelet, amely nem a sűrűn lakott területeket célozza” – mondta az Indexnek Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

A felvételek alapján mezőgazdasági és pusztás területeken mozognak az izraeli erők. Hivatalosan nincsenek izraeli veszteségek, ami szintén arra utal, hogy még nem kezdődött el a teljes körű szárazföldi művelet. 

A sűrűn beépített és a Hamász által kellőképpen aláaknázott és egyéb csapdákkal gazdagon megtűzdelt területekre egyelőre nem mentek be az izraeli csapatok

– tette hozzá Kaiser Ferenc. Az izraeli hadsereg ismételten felszólította a Gázai övezet északi részén élőket, hogy vonuljanak a térség déli részére. A Hamász mindeközben abban érdekelt, hogy a lehető legtöbb civil maradjon a területen, mert így élő pajzsként tudják őket használni, és meg tudják védeni saját infrastruktúrájuk, a laktanyáik, lőszerraktáraik és föld alatti alagútrendszerük maradékait.

Hirdetés

Kaiser Ferenc szerint a menekülő civilek helyzete korántsem egyszerű, mert az egyébként is sűrűn lakott terület déli része már túlzsúfolttá vált. Izrael, miközben fel akarja számolni a terrorszervezetet, minimalizálni akarja a civil áldozatok számát, de a valódi probléma, hogy a civileknek nincs hova menniük. Az összeomló infrastruktúra miatt ugyanis alig lehet közlekedni a térségben.

Hogyan lehet megállapítani, ki a civil, és ki a terrorista? 

Kaiser Ferenc szerint rendkívül nehéz megállapítani, ki tartozik a Hamászhoz, és ki nem. 

Az, hogy valaki civilnek néz ki, az iszlám világban nem jelenti azt, hogy nincs nála fegyver, vagy nincs rajta robbanóöv vagy robbanómellény, amivel terrorcselekményt tud végrehajtani. A Hamász tudatosan használja élő pajzsként a polgári lakosságot, ez az állítás nem túlzás. Gondoljunk bele abba, hogy az övezet legnagyobb kórháza alatt van berendezve a Hamász parancsnoksága, ahonnan az utasítások többségét küldik. Egyes források szerint a budapesti metróhálózat hosszának többszörösét teszi ki a Gáza alatti alagútrendszer

– mondta az NKE docense, hozzátéve, hogy a Hamász felszámolásához az izraeli erőknek ebbe az alagútrendszerbe kell behatolniuk. 

„Le kell menniük, vagy az összeset be kell robbantaniuk. De vannak olyan alagutak, ahová a civilek menekültek a bombázások elől. Ha szisztematikusan szétlövök és szétbombázok mindent, akkor relatíve kis veszteségeket szenved az izraeli haderő, csak közben több ezer civil áldozattal jár egy ilyen művelet” – mondta.

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint már több mint hétezer civil áldozata van a háborúnak, de ezt nem kell készpénznek vennünk.

Kaiser Ferenc szerint a valós szám a fele lehet a megadottnak.

Ha megindul a teljes körű szárazföldi invázió, tízezrek is áldozatul eshetnek a harcoknak, a Gázai övezet népességének fele pedig még be sem töltötte 18. életévét. Izrael 300 ezer katonát mozgósított, a haderő létszáma 450 ezer körül lehet. Ebből 200-250 ezer katonát vethetnek majd be Gázában. Egy ekkora erő képes lehet a Gázai övezet […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/10/28/terror-izrael-hamasz-haboru-hezbollah-kaiser-ferenc/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …