2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Lehet, hogy idővel Izrael visszasírja Trumpot

Hirdetés

Lehet, hogy idővel Izrael visszasírja Trumpot

A tekintélyes Foreign Policy legfrissebb elemzése arra a kérdésre kereste a választ, hogy Joe Biden színre lépésével miképp változhat a Washington és Jeruzsálem között meglévő speciális kapcsolatrendszer. Az Egyesült Államok és Izrael viszonya mindig különleges volt, az 1948-ban alapított ország fontos hídfőállást jelent Washingtonnak a Közel-Keleten. Manapság azonban, amikor az izraeli kormány folyamatosan növeli a Ciszjordániában lévő telepek számát, korlátozza a palesztinok jogait, emberek életét oltja ki a fejlett hadászati eszközeivel, mindez olyan problémagócot eredményez, amely beárnyékolja a zsidó államról alkotott modern, demokratikus berendezkedést mutató képet. Ezek nyomán nem meglepő, hogy egyre több nemzetközi jogvédő szervezet emeli fel a hangját Jeruzsálemmel szemben.

Legutóbb a Human Right Watch és az izraeli B’Tselem szervezet arról írt, hogy egyre erőteljesebbek az izraeli belpolitikában a jobboldali csoportosulások által hangoztatott szélsőséges nézetek.

Palesztinok tüntetnek a szabadságért

Palesztinok tüntetnek a szabadságért

Hirdetés

Fotó: Michal Fludra / NurPhoto / Getty Images Hungary

A hidegháború idején még stratégiai fontosságú volt Izrael támogatása a Közel-Keletet behálózó kommunista terjeszkedéssel szemben. A hatnapos háború (1967) és a szuezi válság (1956) is olyan kulcsfontosságú esemény volt, amely indokolttá tette az amerikai diplomáciai támogatását Izrael számára. A hidegháborúnak azonban idestova harminc éve vége, és nagyon úgy tűnik, hogy az amerikaiak kezdenek belefáradni az állandósuló csatározásokba Izrael és a palesztinok között. Egyes források szerint a pénzügyi támogatások értéke évi 3 milliárd dollárba kerül az amerikai adófizetőknek úgy, hogy a zsidó állam mára egy gazdaságilag prosperáló országnak számít, hiszen az egy főre jutó jövedelme alapján a 19. helyen áll a világon.

Joe Biden új amerikai külpolitikai irányvonalat szeretne szabni. Az iráni atomalkuhoz és a párizsi klímaegyezményhez való visszatérés is ezt bizonyítja. Bizakodásra adhat okot a júniusi orosz–amerikai csúcstalálkozó is. Ebbe a sorba illeszkedik az Izraellel szembeni diplomáciai kapcsolatok esetleges felülvizsgálata is. A külügyminiszter – a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/06/07/izrael-biden-amerikai-kulpolitika-trump/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Huszonöt áldozata van a kínai gázrobbanásnak

Huszonöt áldozata van a kínai gázrobbanásnak

Huszonötre nőtt a közép-kínai Hupej tartomány Sijen városában történt gázrobbanás halálos áldozatainak száma − adta hírül az …