2022. május 24., keddMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Lehet, hogy Elon Musk gazdagabb, mint hinnénk?

Hirdetés

Lehet, hogy Elon Musk gazdagabb, mint hinnénk?

Az évszázad üzletéhez összesen 21 milliárd dollár hiányzik a teljes vételárból. Musk a részösszegért személyes garanciát vállalt, de kétségtelen, hogy ilyen összegű készpénzzel nem rendelkezik – amint azt a minap a New York Times is felvetette.

Az 50 éves üzletember felvázolta, hogy maga a közösségi médiavállalat biztosított számára 13 milliárd dolláros banki finanszírozást. A Tesla 170 milliárd dollárt érő részvénycsomagjának egy részének zálogjogával további 12,5 milliárd dollárt biztosított. Arról azonban nem közölt részleteket, hogy a fennmaradó összeget hogyan fogja finanszírozni.

A Twitter részvényára egyébként a felvásárlás bejelentése után valamelyest esett. A hét elején a korábbi 54,20 helyett 51,70 dolláron zárt, másnap reggel pedig további 2 százalékot veszített az értékéből, és 50,64 dolláron állapodott meg.

Hirdetés

A szerződés tartalmaz egy olyan kikötést, hogy a vevőnek úgynevezett szakítási díjat kell fizetnie, ha eláll a vásárlástól, vagy valamilyen ok folytán a megállapodás érvényét vesztené – jelentette a Bloomberg. Aggodalomra egyelőre semmi ok. Aligha kétséges, hogy Musk elő tudja teremteni a vételár fennmaradó részét, elvégre ő a világ leggazdagabb embere.

A Bloomberg milliárdosok indexe 257 milliárd dollárra becsüli vagyonát.

Ugyanakkor ebből az összegből alig fránya 3 milliárd dollárra tehető készpénzes vagyona, amelyen felül még némi likvid eszközzel rendelkezik. Vagy mégsem?

Mindenesetre vannak egyéb lehetőségek.

Befektetőtársak

Az egyik változat, hogy olyan hozzá hasonlóan gondolkodó befektetőket talál, akik egyetértenek a Twitterrel kapcsolatos elképzeléseivel, és csatlakoznak hozzá a vásárlásban. Magyarán: a tőke egy része új, vagy meglévő részvényesektől származhat.

Ő maga már utalt arra, hogy ez a stratégia nem kizárt. A Twitter megvásárlására tett első ajánlata után Musk egy rendezvényen azt mondta:

A szándék az, hogy annyi részvényest tartsunk meg, amennyit a törvény megenged.

Az amerikai magáncégek általában kétezernél kevesebb részvényesre korlátozódnak. Ezzel összhangban a legtöbb kisbefektető kikerül a Twitter tulajdonosai közül a felvásárlás lezárultával.

A nagyobb részvényesek azonban, köztük a Twitter alapítója, Jack Dorsey, úgy dönthetnek, hogy megtartják a vállalatban lévő részvényeiket, már ha hisznek Musk víziójában. Dorsey részesedése önmagában közel 1 milliárd dollárt ér. A Bloomberg News arról számolt be, hogy Musk tőkés partnereket keres, és folytatja a tárgyalásokat más potenciális társbefektetőkkel.

Ugyanakkor Musknak azon kijelentése, miszerint „nem érdeklik a gazdasági eredmények”, elriaszthatnak néhány potenciális befektetőt.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/05/01/elon-musk-gazdagabb-mint-hinnenk/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több szurkolót is letartóztatott a rendőrség a hétvégi incidens miatt Horvátországban

A Hajduk Split labdarúgócsapatának több szurkolóját is letartóztatta a rendőrség a hétvégi incidens miatt – …