2021. március 5., péntekMa Adorján napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.03.05. Adorján Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Lehet-e embert ölni bosszúból?

Hirdetés

Lehet-e embert ölni bosszúból?

Negyven éve lőtte hátba Marianne Bachmeier a zsúfolásig megtelt nyugat-németországi (NSZK) lübecki kerületi bíróság tárgyalótermében hétéves lánya gyilkosát. Már a gyerekgyilkosság is nagy port kavart, a bosszúálló anya tette pedig az utóbbi évtizedek egyik legismertebb és levitatottabb jogi és etikai ügye lett. Olyan kérdéseket vetett fel, mint hogy mennyire elítélhető a bosszú és az önbíráskodás? 

Elképesztő történet

Marianne Bachmeier egyedül nevelte Annát, akit boldog, nyitott gondolkodású gyereknek tartottak. 1980. május 5-én nem akart iskolába menni, iskolás barátait szerette volna meglátogatni, és ezen össze is vitatkozott az anyjával. Ám velük már nem találkozhatott. Nem tudni hogyan került a közelben lakó 35 éves Klaus Grabowski otthonába. Az viszont kiderült, hogy a férfi több órán át fogva tartotta, mielőtt egy harisnyával megfojtotta. Az ügyész szerint ezután a holttestet egy dobozban elásta a közeli csatorna partján. 

Christian Berthold a hétéves lány apja.

Christian Berthold a hétéves lány apja.

Hirdetés

Fotó: Werner Baum / picture alliance / Getty Images

Klaus Grabowskit már ismerték a nyomozók, két lány szexuális bántalmazása miatt kétszer is elítélték korábban. Mint a szexuális bűnözőket akkoriban, a bűnismétlés megakadályozása érdekében, 1976-ban hormonkezeléssel kasztrálták. Grabowskit még aznap este letartóztatták. Beismerte a gyilkosságot, tagadta viszont, hogy bántalmazta volna a gyereket. Ehelyett furcsa, zavaros történetet adott elő arról, hogy a kislány megpróbálta elcsábítani, és azzal zsarolta, hogy elmondja anyjának, hogy molesztálta, ha nem ad neki pénzt. 

1981. március 6-án, Grabowski tárgyalásának harmadik napján Marianne Bachmeier elővett táskájából egy Beretta pisztolyt és nyolcszor rálőtt a neki háttal álló vádlottra, aki azonnal meghalt. 

A példátlan eset óriási médiavisszhangot váltott ki, és alaposan megosztotta a közvéleményt. Sokan megértették az indítékot, ennek ellenére elítélték a tettet.

Kitervelte, vagy nem?

Miután hátba lőtte Grabowskit, Guenther Kroeger bíró hallotta, hogy a gyászoló anya azt mondja: „Meg akartam ölni. Remélem, hogy meghalt”. 

Immár a saját tárgyalásán az anya azt vallotta, hogy álmában lelőtte Grabowskit, és megjelent lánya szelleme a tárgyalóteremben. „Úgy hallottam, hogy nyilatkozni akart”, mondta később Bachmeier, utalva Grabowski állításaira, miszerint hétéves gyermeke zsarolni próbálta. Azt gondolta, most jön a következő hazugság a lányáról, és ezt már nem tudja elviselni. Amikor kézírásmintát kértek tőle a történtek után, azt írta: „Neked tettem, Anna”.  

28 napos tárgyalás után a bíróság szándékos emberölés miatt hat év börtönre ítélte el Bachmeiert. 

Emberölés, gyilkosság, önbíráskodás

Emberölésnek minősül a büntetőjogban, ha valaki -bármilyen módon – más halálát okozza. A „bármilyen módon” lényeges kitétel, ugyanis a törvény nem határozza meg, hogy az elkövető hogyan okozza a sértett halálát.

A gyilkosság kifejezés már nem szerepel a magyar büntetőjogban. Korábbi törvényekben azonban igen, és az előre kitervelt emberölést jelentette.

Magyarországon évente körülbelül száz szándékos (előre kitervelt) emberölés történik. Főleg […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/02/20/ertheto-lehet-e-a-bosszu-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lazítások és járványzónák: így kezelik a pandémiát a szomszédok

Lazítások és járványzónák: így kezelik a pandémiát a szomszédok

Ausztria  Március elsején, hétfőn döntött arról az osztrák kormány, hogy március 27-től kinyithatnak az éttermek …