2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Legnagyobb erőssége jelentheti Vlagyimir Putyin vesztét

Hirdetés

Legnagyobb erőssége jelentheti Vlagyimir Putyin vesztét

Vlagyimir Putyin orosz elnök mindig is élvezte a nemzetközi kiruccanásokat, ezeken az utakon pedig rendre megmutatta magát a világ egyik legnagyobb vezetőjeként. Ezeknek az időknek viszont most, úgy néz ki, vége – véli a CNN.

Miközben a Kreml fittyet hány a Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűnökkel kapcsolatos vádjaira, a Kreml falain belül egy másik valóság bontakozik ki, nevezetesen, hogy az orosz elnök mozgástere jelentősen beszűkült, miután a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki ellene. 

Putyin legnagyobb fegyvere: a figyelem

A 2017-es hamburgi G20-találkozón órákon át kettesben beszélgetett a világ akkor talán legbefolyásosabb emberével, Donald Trumppal. A nemzetközi figyelem középpontjában sütkérezve személyesen is manipulálhatta a csoport vezetőit, ami több évtizedes hatalmi pozíciójának egyik előnye.

A rá szegeződő rivaldafény szeretete és kihasználása Oroszországban is segített neki megerősíteni imázsát a nép védelmezőjeként.

Hirdetés

Ennek van most vége.

Jelenleg 123 ország van a világon – köztük Magyarország –, amely csatlakozott a római statútumhoz. Az egyezményt ratifikált országokban kötelesek kiadni az orosz elnököt Hágának, hogy háborús bűnösként bíróság elé állítsák, így rendkívül korlátozottak Putyin lehetőségei. Az orosz elnök egyik első nagy dilemmája a szeptemberi G20-csúcstalálkozó Delhiben. India az Egyesült Államokhoz hasonlóan nem csatlakozik az ICC-hez, nagy kérdés viszont, hogy mit tesz Narendra Modi indiai miniszterelnök, ha Putyin szeptemberben megjelenik az országában.

Joe Biden a Fehér Háznál 2023. március 17-én

Joe Biden a Fehér Háznál 2023. március 17-én

Fotó: Yuri Gripas / Abaca / Bloomberg / Getty Images Hungary

Joe Biden amerikai elnök pénteken úgy kommentálta a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság döntését, hogy helyes döntést hoztak, hiszen az orosz elnök egyértelműen háborús bűnöket követett el.

A probléma az, hogy az ICC-t nemzetközileg nem ismerjük el. De nagyon határozottan foglalt állást

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/03/19/haboru-orosz-ukran-konfliktus-vlagyimir-putyin-nemzetkozi-buntetobirosag-icc-elfogatoparancs/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Helikopterbalesetben meghalt meg két louisianai rendőr

A hatóságok szerint a rendőrség helikoptere egy autópálya mellett lévő nádas mezőre zuhant. A repülési …